10 října, 2020

Covid, míra svobody a podceňování situace

Covid ukazuje na mnoho oblastí lidského života. Jednou z nich je oblast svobody. Jak přicházejí restrikce, jistá část populace srovnává to, co prožíváme, s dobou totality. Mezi těmito „obhájci svobody“ se najdou i leckteří křesťané. Jedním z medializovaných příkladů byl známý americký kazatel J. MacArthur, který vyzýval členy svého společenství, aby odmítli autoritu úřadů a vlády, ignorovali zákaz shromažďování v interiérech a povinnost nosit roušky. Dokonce se někde nechal slyšet, že až ho za nedodržování zákonů budou věznit, stane se vězeňským kaplanem. Vedení jeho církve se obrátilo na soud, protože bylo přesvědčeno, že vládní nařízení státu Kalifornie k ochraně veřejného zdraví omezují jejich náboženskou svobodu. Sborů, které se inspirovaly přístupem MacArthura, bylo v Americe údajně mnoho. V podobném duchu – tedy v podceňování pandemie vystupuje i americký prezident, kterého mnozí evangelikálové, k nimž se J. MacArthur hlásí, podporují… Když o těchto kauzách čtu, pak je mi líto těch křesťanů v USA, kteří musí vysvětlovat nevěřícím, že tohle skutečně není ten pravý vzorek křesťanství.

Naštěstí ale existují i jiní křesťané, kteří sepsali Křesťanské prohlášení o vědě pro pandemickou dobu (statement.biologos.org). V tomto prohlášení signatáři vyjadřují znepokojení nad polarizací a politizací vědy v období, kdy je v sázce mnoho životů. Slovo věda se dle autorů prohlášení stalo zbraní v kulturní válce. Vědci jsou hanobeni a jejich práce ignorována, zatímco ožívají konspirační teorie. Žel, křesťané jsou k těmto trendům otevření. Autoři si všímají, že během pandemie vědci měnili svoje závěry tím, jak získávali další poznatky a data o covidu. Určité změny ale nejsou dle autorů výzvy znakem jejich neschopnosti, ale dobré vědecké praxe a poctivosti. Nejdůležitější rada se ukázala jako správná: izolace snižuje počet případů. Signatáři nakonec vyzývají k nošení roušek, k ochotě nechat se očkovat, k pomoci nemocným a zranitelným, ke snaze zamezit šíření falešných a konspiračních teorií a k modlitbám. (Doporučuji si text přečíst celý, je velmi dobrý). Pod textem jsou podepsáni např. P. Yancey, N. T. Wrightem, M. Labberton (ředitel Fullerova teologického semináře) a mnohé další osobnosti nejen z křesťanského světa.

V Česku máme podobnou aktivitu, zlehčující covid, jen ji naštěstí nešíří křesťané. Podobně jako v USA jsou některými „odborníky“ zpochybňované roušky a různá nepříjemná restriktivní nařízení. Jakkoli nejsem voličem strany, která nominovala současného ministra zdravotnictví, restriktivní omezení v současné době prostě dělat musí. Dost dobře nechápu některé křesťany, kteří omezení počtu lidí na bohoslužbách nebo zákaz zpívání srovnávají s dobou totality. Srovnávají ale nesrovnatelné. S totalitou to nemá nic společného. V tomto článku nehodnotím rozsah restrikcí, informovanost veřejnosti, míru šíření paniky, pozdní reakci na příchod druhé vlny, ale jen a pouze zpochybňování nebezpečí, které v sobě nákaza nese.

Doporučoval bych se připojit k oněm několika jednoduchým a zároveň moudrý radám, kterými končí v tomto článku zmiňovaná petice. Za covidem totiž skutečně není žádné levičácké spiknutí, ani tajná organizace, ani snaha ovládnout svět, ale virus, který si zatím dělá, co chce. Díky vědcům (a díky Pánu Bohu za ně), ale o viru přesto něco víme. Třeba jak se mu alespoň zčásti bránit. Kdo to nedělá, je… Bible by řekla pošetilec. Čeština má výrazů celou řadu.

 


3 komentáře:

Karel Konečný řekl(a)...

https://www.youtube.com/watch?v=Z3plSbCbkSA&feature=youtu.be

Elena Antonio řekl(a)...

Toto je svědectví, které každému řeknu, aby ho slyšelo. jsem ženatý 4 roky a v pátém roce mého manželství měla jiná žena kouzlo, které mi vzalo mého milence a můj manžel mě opustil a děti a trpěli jsme 2 roky, dokud jsem nemyslel příspěvek, kde to Muž Dr.Wealthy někomu pomohl a já jsem se rozhodl, že mu zkusím pomoci mi přivést moji lásku Husband domů a věř mi, že mu jen posílám svou fotku a obrázek mého manžela a po 48 hodinách, jak mi řekl, jsem viděl auto vjelo do domu a hle, byl to můj manžel a on přišel ke mně a dětem, a proto jsem rád, že každého z vás v podobných záležitostech potkám s tímto mužem a mám svého milence zpět k sobě e-mail: richylovespell@gmail.com nebo ho můžete také kontaktovat nebo ho kontaktovat na tomto +2348105150446 ..... děkuji moc Dr.Wealthy. ...

Maria Dominguez řekl(a)...

Every one deserves to be happy in their family and relationships, I was lucky enough to get my husband back , Doctor Robbinson helped me he is authentic , My Husband left me for 8 months and I was devastated and couldn't find any way out to get him back i tried all ways. At some point I was depressed, while i was reading through some post on the internet where people testified about how Dr Robbinson helped them Solve similiar problems I contacted him and he never hesitated to help me as well, My husband is back home, my happiness is restored
Text/call: +12267705795
Email: Drrobbinssonspiritualhome@gmail.com
https://www.facebook.com/drrobbinson