16 ledna, 2019

K možnému vyznamenání P. Piťhy M. Zemanem



Je smutné, že zřejmě nejpopulárnější kázání minulého roku, byl  šokující projev kněze P. Piťhy, který vykreslit katastrofickou vizi, kdy po uzákonění homosexuálních sňatků budou roztrženy rodiny, vezmou se jim děti a za jakýkoli nesouhlas bude následovat deportace do pracovně výchovných táborů vyhlazovacího charakteru. Homosexuálové pak budou prohlášeni za nadřazenou rasu...

P. Piťha se ve svém apokalyptickém projevu nenamáhal, aby uvedl relevantní zdroje pro tyto extrémní názory. Stejně tak já bych se nenamáhal, abych psali tento blog, kdyby ovšem Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov neuvedl, že uvažuje, že za tento projev kněze Piťhu vyznamená, prý za "projevení odvahy, kterou kněz projevil při tomto projevu".

Jestli P. Piťha něco skutečně projevil a měl-li by být za něco vyznamenán, pak je to za šíření nenávisti. Jenže za to se, zatím, vyznamenání nedávají. Přiznejme si, že nenávist řada představitelů církve šířila a že i toto je jeden z důvodů, proč mnoho nekřesťanů v dotazu na svojí religiozitu nakonec odpoví Bůh ano, ale církev ne. Docela je chápu...  P. Piťha se ve svém projevu stal věrným obrazem určitého obrazu, jaký řada lidí má na církve.

A protože Zeman dokáže své věrné ocenit, medaile možná P. Piťhu nemine. Zcela tragikomické je, že se bude jednat o řád T. G. Masaryka. Masaryka, který byl vystaven podobné nenávisti, kterou šíří P. Piťha, když se postavil proti bludům, šířených proti Židům kvůli smyšlené rituální vraždě A. Hrůzové židem Hilsnerem. I tehdy mělo mnoho lidí jasno - za vše mohou Židé. Doba se posunula - teď nás dle P. Piťhy chtějí zlikvidovat homosexuálové! Důkazů netřeba, přece “to ví každý”. Ještě inteligentnější je pak argument, “kdo ví, jak to jednou dopadne”.

K tomu, co P. Piťha tvrdil, není třeba žádné odvahy. Stačí mít prořízlou pusu a žaludek na to, zneužít posvátné prostory katedrály. Zeman tím, že uvažuje o odměně za tento projev, pouze legitimizuje další projev zla, což ale nikoho nepřekvapuje.

Tím co píšu, nijak nepodporuji, aby homosexuální manželství byla dána na roveň heterosexuálním. Uvědomuji si, že někdy je tlak od různých skupin podporujících práva LGBT komunity velmi agresivní. Zdá se mi hloupé a zároveň vypovídající, když na slavné 5th Avenue v New Yorku vlaje před některými kostely vedle americké vlajky, vlajka duhová. Jako kdyby neexistovalo mnoho a mnoho jiných menšin, z nichž některé jsou terorizovány a znevýhodňovány mnohem více než LGBT komunita. Proč tedy zrovna duhová vlajka a ne jiná? Nelíbí se mi přehnaná a hloupá korektnost, kdy kritika a někdy i pouze jiný názor vyřknutý na adresu gay komunity je téměř a někdo doslova trestný čin.

Jenže odpovědí na tyto a mnohé další extrémy není strašení koncentračním tábory, vykreslování jakéhosi spiknutí homosexuálů, kteří se jednou stanou nadlidmi a budou dělat to, co nacisté židům nebo komunisté třídním nepřátelům. Pokud někdo něco tak závažného tvrdí, MUSÍ to podložit a to VELMI relevantními zdroji. Jenže tím se        P. Piťha  ve své promluvě nenamáhal, stejně jako se mnohokrát nenamáhá svoje lži něčím vyvracet ten, kdo ho chce vyznamenat. Asi většina z nás má mezi gay komunitou kamarády, kteří nijak agresivní nejsou a kteří skutečně neplánují stát se nadřazenou rasou a kteří nesouhlasí s někdy agresivně vedenou kampaní části LGBT komunity.  

Vyznamenáním P. Piťhy se bude pouze legitimizovat nenávist, rozdělení společnosti, šíření strachu a to vše ještě bude spojováno s „křesťanskými hodnotami“. Církev, která chce být ve svých etických postojích konzervativní, které záleží na uchování rodiny, jejímž základem je muž a žena, která se chce podílet na uchování křesťanských kořenů, na kterých naše civilizace stojí, k tomu nemusí používat stejnou mluvu, jako někdy používají ti, které kritizuje. A už vůbec nemusí získávat svoji legitimitu od současného prezidenta.

6 komentářů:

Karel Konečný řekl(a)...

Ty státní vyznamenání v nynější době stratily hodnotu a mají hodnotu jen práce a materiálu ze kterého jsou zhotoveny. Prof. Petr Piťha nijak zvlášť nevybočuje z řady lidí, kteří zestárnou. Třeba jej to vyznamenání potěší a dá mu dobrý pocit.

David řekl(a)...


Ano, je opravdu otázka, zda Prof. Piťha zvolil pro své vystoupení vhodné místo a čas (kazatelna sv. Víta asi není to pravé pro politické projevy), nicméně není pravda, že se "nenamáhal, aby uvedl relevantní zdroje pro tyto extrémní názory". Piťhovo vyjádření už několik měsíců brázdí internet, je s podivem, že autor se s ním neseznámil, když se rozhodl vysvětlit, co všechno udělal Piťha špatně a jak komu uškodil ...
http://kapitulavsv.cz/wp-content/uploads/2018/11/Mons.-Petr-Pi%C5%A5ha-Sd%C4%9Blen%C3%AD-k-diskusi-o-Istanbulsk%C3%A9-%C3%BAmluv%C4%9B.pdf

Karel Konečný řekl(a)...

Asi jistě také znáte reakci děkana teologické fakulty. To, že Prof. Piťha říkal svoji pravdu ve chrámu sv. Víta byla jistě snaha o manipulaci s lidským míněním a jistě to nebylo dobře. Musíte si však uvědomit, že velmi staří lidé mají velmi neútěšené názory spojené s jejich odcházením ze života. To můžete často poznávat když se starými lidmi mluvíte. Lidé šťastní, kteří se těší ze života, s tvořivým přístupem k životu, překonáváním překážek, mají radost ze života a pomáhají druhým, nepodléhají depresivním náladám.

Jaroslav Szturc řekl(a)...

nicméně jakkoliv nešikovně se panu profesorovi podařilo probudit diskusi ve veřejnosti Na toto téma a na téma genderu což pro některé lobbisty nebude moc pěkné nicméně každý má právo se s tím seznámit takže nakonec možná kouzlo chtěného nebo nechtěného se podařilo. A to je víc než o co se snažili mnozí. Vyznamenání nehodnotim. A nenávist nešířil, jen varoval. ��

Dutý Měch řekl(a)...

Luther napsal: „Pokud tím nejsilnějším hlasem a těmi nejjasnějšími slovy vyznávám každou součást Boží pravdy kromě toho bodu, na který v tu chvíli právě útočí tento svět a ďábel, pak nevyznávám Krista, i kdybych se ke Kristu hlásil sebeodvážněji. Kde zuří bitva, tam se prověřuje vojákova věrnost, a pevně stát na bitevním poli všude kolem je pouhý útěk a hanba, jestliže v tom jediném bodě uhýbá.“ Myslím, že ten katedrální projev by se Lutherovi líbil, kdyby věděl, proti jakému istanbulskému svinstvu profesor kázal.

Anonymní řekl(a)...

Láska je vždy krásná, když jste s pravou osobou, vy a skutečný milenec. Jsem Mayruris Camplelo Můj přítel se se mnou rozešli a byl jsem osamělý, takže jsem byl nasměrován na velmi laskavý a velké kouzlo zaklínač Dr ADELEKE, který mi pomohl přivést zpět svého milence ke mně a požádal mě o 340 eur za položky potřebné pro kouzlo a dnes jsem s ním teď a my jsme spolu šťastní. Jsem velmi vděčný za to, co jste udělali pro mě Dr ADELEKE můžete E-mail mu aoba5019@gmail.com nebo Whatsapp mě přes +27740386124 .