27 června, 2018

Komunisté vracející se k moci a co církev...

Dlouhou dobu jsem nevěřil, že by náš současný prezident byl schopen klesnout na takové dno, na jaké jmenováním některých členů vlády klesl. Je tomu zhruba pět let, kdy minulou vládu, nepochybně na něčí zakázku, ukončil policejní zásah. Tehdy Miloš Zeman mj. prohlásil, že nám nemůže vládnout premiér v teplákách, čímž narážel na obvinění tehdejšího premiéra Petra Nečase a legitimizoval rozpuštění tehdejší vlády. Jakkoli se jednalo o vládu rozporuplnou, P. Nečas doposud nebyl pravomocně odsouzen, čímž se ukázalo, že již pouhé obvinění stačilo k rozpuštěni vlády. Nynější premiér je nejen veden jako spolupracovník STB, ale je i obviněn   z dotačních podvodů. V porovnání s ním byl P. Nečas neviňátko. Najednou to ale nevadí. Proč asi? Zřejmě proto, že klíčem k moci se stala loajalita k Zemanovi     a tu (nejen) Babiš prokazuje v míře vrchovaté. 



Pochopitelně, že když je premiérem bývalý spolupracovník STB, tak nevadí ani bývalý příslušník pohotovostního pluku SNB. Nevadí ani vládní podpora komunistů, v jejichž řadách jsou stále někteří, kteří popírají, že vražda Milady Horákové byla vraždou.


K sestavení vlády ale ještě budete číst mnoho jiných a zajisté fundovanějších komentářů. Chtěl bych poukázat na jiný rozměr současného stavu. Chci připomenout tisíce lidí, kteří během komunistické diktatury trpěli pro svojí víru. Kteří někdy přinesli oběť nejvyšší, jindy nemohli studovat a nebo vykonávat svoji vysněnou profesi, někdy byli nuceni odejít z republiky. Chci poukázat, že to byl komunistický režim, který likvidoval církve, řády a jednotlivé věřící. 


I proto je pro mě a nepochybně i mnohé (nejen) křesťany nepřijatelné, aby pohrobci této strany naší zemi vládli anebo se na vládě podíleli. Je to stejně absurdní jako kdyby byla v Německu u moci NSDAP. Je to výsměch všem těm, kteří během komunismu trpěli a to i v CB. 


Jedná se o bezprecedentní popření a pošlapání historie. Chápal bych to, kdyby komunisté udělali to samé, co mockrát udělali Němci. Tedy kdyby se za svojí minulost káli a prosili za odpuštění. Jenže slovo pokání a lítost nad minulostí bolševismus a komunismus nezná.  V dějinách se podle komunistů občas "staly dějinné přehmaty", nic víc. 


Zeman s Babišem dosáhli svého. Nadále budeme poslouchat řeči o "elitách", "pražské kavárně", "idiotských novinářích". Nadále bude prezident pohrdat svobodnými médii, čímž vědomě či nevědomě nemalou část národa odkazuje ke zdrojům informací , kde má svoje příznivce, což jsou mj. aeronet, Blesk, TV Prima  atd. Nadále bude premiér popírat jakoukoli vinu ohledně dotačních podvodů, navíc díky nové ministryni spravedlnosti je pravděpodobné, že se kauza uklidí pod koberec. 


Ve větší míře než doposud budeme svědky komunistických zásahů do zahraniční i domácí politiky. Jejich zásahy nás povedou pryč z EU, NATO. Zda úplně nebo nikoli se uvidí. Zároveň jejich hlas bude říkat, že komunismus je a byl normální. Jen se občas děly chyby - třeba v podobě justičních vražd. 


Navzdory nastalé situaci mám naději, že alespoň v CB (jinde to moc neznám) je mnoho sebevědomých lidí. Sebevědomých v tom smyslu, že si budou schopni a ochotni tvořit svoje vlastní úsudky a nenechají se ovlivnit mediální stokou jakou je Blesk, Prima a další. Že si nenechají relativizovat minulost a že si budou jasně připomínat, že komunismus byl a je zlo. Je třeba si připomenout, že mnozí naši otcové trpěli, protože zde vládl nenormální režim, nenávidící křesťanskou víru i kulturu. 


Mám naději, že nebudeme církví homofobů, EU - fobů, muslimo-fobů, uprchlíko-fobů a nevím jakých dalších fóbií. Ano, EU nejedná vždy správně, ale není to totalita východního střihu, ano, naše civilizace se odvrací od svých křesťanských kořenů, ale lidé stále mohou svobodně vyznávat víru, což v mnoha částech světa nejde, ano, někdy to, čemu říkáme politická korektnost je stupidní, je jistě mnoho dalších věcí, které nám lezou a polezou na nervy, jistě s mnohým i díky své křesťanské víře nebudeme a ani nemůžeme souhlasit, ale stále máme blíže na západ, než na východ nebo do Asie. A stále je na západě mnoho dobrého, z čeho navíc kritici západu a tzv. vlastenci profitují. 


Mám naději, že se nenecháme rozdělit. Hrad jede přesně v dikci komunistů, kteří štvali "lid" proti elitám, vesnici proti městu, dělníky proti intelektuálům. Tímto na svoji stranu dostávali masy, skrze něž pak prosazovali svoje zrůdné cíle. 


Mám naději, že nastalý stav nebude trvat dlouho. Přiznejme si, že jedním z důvodů, proč situace zašla tak daleko, je selhání klasických demokratických stran. Paradoxem je, že součástí selhání toho systému byl Zeman, který je opředen mnoha kauzami, ale lidé prostě zapomínají. Snad se politické strany dokáží poučit a budou-li mít v budoucnu šanci na reparát, tak ho využijí. 


Mám naději, že i díky nastalé situaci do politiky vstoupí další odvážní a charakterní lidé s vizí. Zároveň bych chtěl vyjádřit dík těm, kdo se v politice angažují a přináší něco jiného než vizi plných koryt a klíčových postů, díky nimž pak musejí prodávat svoje svědomí. Kteří politiku - od lokální po celostátní vnímají jako službu. 


A nakonec mám naději, že ať je a bude situace jakákoli, církev do sebe dokáže absorbovat kohokoli. Tedy voliče a příznivce jakékoli strany. To, co nás v církvi nakonec spojuje, není stejný politický názor, ale Kristus. 


(Tento článek nevyjadřuje stanovisko Rady CB, ale jen mě jako osoby)









12 komentářů:

TímDruhým řekl(a)...

Ahoj Davide - vláda Petra Nečase zkončila už před pěti lety - oprav si to :-)

TímDruhým řekl(a)...

a jinak s Tebou souhlasím, nicméně si myslím, že pokud se lidé více nezačnou anagžovat a je jedno, jestli jsou věřící a nebo ne, tak se nic nestane... připomínání chyb, přešlapů a špatností nestačí. Nutností je pozitivní vize, která bude mít hlavu a patu a hlavně bude realizovatelná, není to lehké, ale je to možné...

Unknown řekl(a)...

no stress.. je to v jeho rukách, jako všechno, takže to nakonec dobře dopadne. ;)

Unknown řekl(a)...

Kolik je v ČR modlitebníků v nějakém řetězci zapojených v modlitbách za naší zemi?

MasterBrewer řekl(a)...

Dobrý den,
tímto přestávám odebírat tento váš blog. Ne proto, že bych nesnesl odlišné názory. Pokud si ale chci přečíst něco tohoto střihu, najdu na webu mnoho profesionálů, kteří se kritikou Babiše, Zemana, komunistů atd. zabývají v podstatě na plný ůvazek (pánové Mitrofanov, Fendrych a mnoho dalších). Chcete-li se k nim přidat, nic nového se tu nedozvím.

o autorovi tohoto blogu řekl(a)...

Souhlasim s Vámi ohledně profesionálů. Mate absolutní pravdu. Jen ale nikdo z nich nepíše, co my jako věřící s touto situaci. Tam ani odborníky nejsou. Proto si dovoluji se k tomu vyjadřovat .

Pavel Figa řekl(a)...

Pokud církev nemá obavy z katolíků (je zřejmé, že nemá) , kteří staletí podobné zrůdnosti ( ve jménu pravdy) prováděli v čele s neomylnými papeži, bez pokání a proseb za odpuštění, pak podobně vyšumí za pár desetiletí i obavy z komunismu. Soužití párů stejného pohlaví považuji za hřích, takže jsem pro mnohé jasný homofob. Jsem proti EU, EU-fob. Ale protože nás spojuje Kristus,tak snad budu v církvi absorbován.

o autorovi tohoto blogu řekl(a)...

To Pavel Figa: Jistě nejste homofob, jenže je rozdíl s něčím nesouhlasit, něco považovat za hřích a mezi tím, jisté skupiny obyvatelstva ostrakizovat. Stejně tak je rozdíl mezi mnohdy oprávněnou kritikou EU a šířením hoaxů o tom, že EU je nová totalita, stejná jako ta předešlá...

Pavel Figa řekl(a)...

Nemyslím si, že je EU nová totalita, stejná jako ta předešlá. Ale její demokratický deficit a další negativní věci, které jste jmenoval beru v úvahu (+čl. Rizika členství v EU-Vladimír Bíba CB Praha 1). A stejně tak si nemyslím, že lze dát na roveň NSDAP s KSČ, byť mají na svědomí miliony obětí. Jinak bych musel připustit, že : převzato......
"se bývalý nacistický (komunistický) ministr stal demokratickým premiérem a posléze nadlouho Havlovým poradcem, bývalý představitel pokusu o nacismus (komunismus) s lidskou tváří vykonával funkci předsedy parlamentu." Jestliže jsme tehdy připustili toto a podobně účast ve vládě pohrobkům vrahů Husa a dalších tisíců nevinných, proč takové obavy z této vlády? Jestliže připouštíte za jeden z důvodů současného stavu selhání předešlých demokratických vlád, u mne to byl hlavní důvod. Ale kdyby vládla dnešní opozice, budu k ní mít stejný postoj jako k nynější vládě. Respekt. Ale nebylo ji dáno shůry.

Unknown řekl(a)...

1/ Kam se tedy máme jako křesťané obracet, "na západ nebo na východ"?

Autor doporučuje církvi politickou orientaci na západ, na EU, protože tam "stále máme blíže". Ano, východní totalita komunismu byla hrozná a přinesla církvi - především na východ od nás - obrovské utrpení. Avšak církev je nyní ohrožována ještě více jinou, novou totalitou ze západu.

Např. vyhazovy z práce pro nesouhlas s LGBT agendou, tlak na úpravu biblického vyučování např. ohledně Božího původu člověka a rodiny, ohrožení dětí v kř. rodinách skrze juvenilní justici, rozbíjení soudržných komunit pomocí migračních vln a multikulturalismu, posměšné a opovržlivé nálepkování těch, kdo mají na věci jiný názor, pomocí psychiatrických termínů, jako lidí postižených jakousi poruchou: fóbií. Atd.

Opravdu se má církev obracet k západu, je to podle Božího slova? Co by své církvi doporučil její Pán, Ježíš Kristus? On řekl, že církev má především bdít a nenechat se svést, viz. Mt 24-25. Dále řekl, že jeho království není z tohoto světa, že jednou bude On sám soudit všechny národy, tedy východ i západ. Jasně řekl, že kdo nevěří, je již odsouzen, protože neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího. Z toho plyne jasný úkol pro církev, hlásat evangelium všem.

2/ V článku je myšlenka o těch, kdo během komunismu trpěli a to i v CB.

Nejsem si tak jistý, jak moc se trpělo v CB, mám na mysli především posledních 20 let před sametem. Co vím je to, že členové i vedoucí úspěšně a zdarma vystudovali na státních VŠ, vč. svých dětí, měli dobrá zaměstnání, stavěli si domy, pro svou církev přijímali (a činí takto dodnes) státní příspěvky, dokonce zvlášť vyvolení vedoucí mohli krátce studovat na západě a účastnit se tamních konferencí. O podobném cestování se běžnému nespolupracujícímu ateistovi mohlo v ČSSR jen zdát. Atd. Jednalo se o skutečný duchovní zápas s komunisty? Buďme pravdiví v lásce, ať ve všem dorůstáme v Krista., Ef 4.
Čest všem výjimkám, tj. těm, kteří opravdu trpěli. Vím, že zejména 50. a 60. léta léta byla hrozná a mnozí členové církve pravděpodobně přišli v této době o majetky, možná byli někteří i ve vězení. Dělo se však v církvi něco podobného i po r. 1970? Rád bych si z tohoto období tj. 1948 - 89 přečetl nějakou knihu, která řeší jak kolaboraci, tak utrpení církve. Zatím jsem na takový zdroj nenarazil.

"Noviny dnes často chválí odvahu a smělost, s jakými někdo napadá tyranii a pověry. Napadat bývalé diktátory a zastaralé pověry, vyžaduje však asi tolik odvahy, jako bojovat s vlastní babičkou. Opravdovou odvahu má jen ten, kdo se postaví proti tyranii mladé jako úsvit a pověrám svěžím jak jarní květiny. " G. K. Chesterton

Unknown řekl(a)...

Má-li se křesťan někam obracet, potom k Pánu Ježíši Kristu ve svých modlitbách za jakoukoli vládu. Pokud vyjadřuje podporu jakémukoli politickému směru - jak ví, že se nemýlí? Jako křesťan vím, že jsem se mýlil mnohokrát a často tím více, čím horlivěji jsem něco zastával. Historická zkušenost s katolíky, komunisty atp. by v nás měla vzbudit nedůvěru, ale i mezi katolíky znám lidi, jichž si vážím. A soud patří Bohu, kdo jsem já?
Na politiku nechť má každý svůj názor svobodně, ale obezřetně. A do shromáždění patří jen chvála Pánu a Jeho pravda.

Anonymní řekl(a)...

Láska je vždy krásná, když jste s pravou osobou, vy a skutečný milenec. Jsem Mayruris Camplelo Můj přítel se se mnou rozešli a byl jsem osamělý, takže jsem byl nasměrován na velmi laskavý a velké kouzlo zaklínač Dr ADELEKE, který mi pomohl přivést zpět svého milence ke mně a požádal mě o 340 eur za položky potřebné pro kouzlo a dnes jsem s ním teď a my jsme spolu šťastní. Jsem velmi vděčný za to, co jste udělali pro mě Dr ADELEKE můžete E-mail mu aoba5019@gmail.com nebo Whatsapp mě přes +27740386124 .