13 listopadu, 2015

Na vlně nenávisti vůči muslimům



V poslední době se mi zná, že Češi jsou odborníci nejen na fotbal a medicínu, ale i na islám. Odbornost úvah na téma islámu u některých roste počtem zhlédnutých videí na facebooku. Skvělé je, že už nejen lid z podhradí, ale i pán na hradu je odborníkem a dokonce se očekává, že něco na toto téma pronese při příležitosti výročí 17. listopadu. Sice jakási skupina přiblblých rektorů proti tomu protestuje, ale protože ti spadají pod množinu „kavárna“, tak ať raději drží ústa. Na rozdíl od nich přece „každý ví“, jak to s tím islámem je.  Je to krvelačné náboženství a jeho příslušníci jsou potencionálním nebezpečím pro každou demokracii! Přiznám se, že mě znepokojuje, že tento přístup začíná přebírat i část tuzemského křesťanstva.


Přátelé – křesťané…. Nevím, zda si uvědomujete, že se mnozí vezete na vlně nenávisti, která velmi snadno může přerůst do rozměrů, které si zatím nedovedeme představit. Mnozí se dopouští jednostranných pohledů a interpretací. Myslíme si, že stojíme na straně dobra, ale není to tak. Každé náboženství totiž v sobě nese temnou část, spojenou s fanatismem, nenávistí a likvidací svých protivníků. Pokud bychom počítali mrtvé, první místo v novodobých by zřejmě zaujímalo křesťanství. Těžko se nám to připouští, ale byli to křesťané, kteří se po staletí dopouštěli nepředstavitelných krutostí jak na jinověrcích, tak i na sobě navzájem. Nakonec to bylo do velké míry osvícenství, nikoli vnitřní reforma církve, které – naštěstí pro svět, zbavilo církev vlivu. Byli to kněží, kteří světili ve světových válkách děla a bomby. Byla to pravoslavná církev, která podporovala ruské cary, z nichž mnozí byli velmi krutí. Byl to Luther, který vyřkl nejeden antisemitský výrok. A mohl bych pokračovat. Zřejmě mi namítnete, že toto ale Ježíš neučil. To jistě ne, ale mnohá zvěrstva, kterých se církev dopouštěla, byla konána s nějakým „biblickým“ odůvodněním. V Bibli – pokud chcete, si totiž najdete všechno. „Jen“ jí musíte trochu pokroutit. Vypovídá to, co křesťané dělali,     o  krutosti křesťanství? Z pohledu např. islámu, ateismu asi ano. Z našeho pohledu ne. Vypovídá to o nebezpečí všech fanatismů páchaných ve jménu někoho nebo něčeho.

Část islámského světa svoji temnou obdobu prožívá. Výbornou reflexi na toto téma napsal francouzský filozof Bidar viz:  http://denikreferendum.cz/clanek/21645-otevreny-dopis-muslimskemu-svetu-od-abdennoura-bidara  (bez přečtení toho odkazu článek nedává smysl) Zároveň je ale třeba vědět, že zdaleka ne všichni muslimové jsou nepřátelé společnosti a souhlasí s tím, co se nyní děje. Např. islámští teologové napsali „Otevřený dopis ISIS“. (http://www.lettertobaghdadi.com/) Text sepsalo 120 muslimských vůdců, myslitelů a učenců. Dle jejich slov v tomto textu pracují s texty z Koránu, které ISIS používá k mobilizaci svých bojovníků. Dochází ale k jiným závěrům. Sumář tohoto textu je zde: http://lettertobaghdadi.com/14/english-v14.pdf - žel to není v češtině. Podrobnosti a rozklad textu najdete snadno na internetu.

Vyberu pár tezí:

Při tvorbě zákonných pravidel je v islámu zakázáno ignorovat realitu současné doby

V islámu je zakázáno zabíjet nevinné

V islámu je zakázáno o někom říci, že není muslim – pokud to neřekne on sám.

V islámu je zakázáno ubližovat křesťanům nebo jakýmkoli lidem knihy.

Je zakázáno nutit druhé ke konverzi.

V islámu je zakázáno vyhlásit chalifát bez souhlasu všech muslimů.

Více si přečtěte na uvedených stránkách. Tím vůbec nechci zpochybnit zcela oprávněné otázky, které islámu mnozí kladou. Kritika islámu je v pořádku. Chci jen napsat, že i v islámu probíhá rozhovor - byť naznačený hlas není v současnosti moc slyšet. To, čeho se bojím, je kolektivní nenávist vůči příslušníkům jedné rasy nebo jednoho náboženství. Být muslim není to samé jako být fašista, terorista, fanatik atd.

Denně jsme masírováni zaručenými zprávami o islámu. Některé jsou pravdivé, některé nikoli. Každopádně doporučuji nad nimi přemýšlet a hledat zdroje. Podívejme se na jedno video a to na Vítejte v Belgistánu (zkracuji text – pokud by vás to zajímalo, celý text najdete na http://manipulatori.cz/manipulace-vitejte-v-belgistanu/

Video má ukazovat situaci v Belgii, konkrétně v Bruselu, kde žije čím dál početnější muslimská populace. Muslimové se údajně však již brzy stanou většinou a jejich cílem je zavést právo šaría nebo bojovat proti demokracii. Autorem videa je americký server CBN. Christian Broadcasting Network (CBN) je americká křesťansky orientovaná náboženská televizní síť a produkční společnost. Jeden z jejích zakladatelů, americký televizní pastor Pat Robertson, americký mediální magnát, výkonný předseda a bývalý kazatel Southern Baptist. Pat Robertson je velkým kritikem islámu, ale i dalších náboženství, dokonce o některých protestantských denominacích tvrdí, že je v nich duch antikrista.  Video řeší otázku, zda budou muslimové v Belgii v roce 2030 tvořit většinu. F. Belkacem ve videu tvrdí, že ano. Danou informaci prý potvrzují také nevěřící. Jenže krom toho, že žádná ze studií taková data neuvádí, je nesmyslné, že by muslimové jen díky porodnosti dokázali během 15 let zvýšit své zastoupení v populaci ze zhruba 6% na 50% a více. Některé sociologické studie odhadují nárůst muslimské populace v roce 2030 při zachování současných trendů na přibližně 9%...

Další tezí obhajující nebezpečí islámu je oblíbenost jména Mohamed

Belgie nemá oficiální kalendář a každý si může zvolit pro dítě jméno, jaké chce. Proto jsou počty četnosti jmen nízké. V roce 2012 se v Bruselu narodilo 19 355 dětí. 49,4 % mělo belgickou matku, 22,3% dětí mělo matku z jiných zemí Evropské unie, 10,2% z Maroka a 6,8% ze subsaharské Afriky. Do roku 2012 byl Mohamed několik let nejoblíbenějším jménem v Bruselu. V roce 2012 překonal Mohameda v prvenství Adam, který si od té doby drží první místo. Důležitá je v tomto případě informace o počtu jmen. V roce 2014 se narodilo v hlavním městě Belgie 233 Adamů a 195 Mohamedů (skutečně děsivé číslo). To znamená, že jméno Mohamed dostalo zhruba procento narozených chlapců. Zajímavé je, že v originálním znění videa je řečeno, že Mohamed je nejoblíbenějším jménem právě v Bruselu, titulky však slovo Brusel vynechávají a mohou tak vytvářet falešný dojem, že informace o jméně se týká celé Belgie. V celé Belgii byli nejoblíbenějšími chlapeckými jmény v roce 2014 Louis (622), Lucas (619) a Arthur (610). Mohamed se se 489 narozenými vešel do první desítky jako jediné chlapecké muslimské jméno. Nejoblíbenějším dívčím jménem je Emma (653), následovaná Louise a Elise. Typicky dívčí muslimské jméno se v první desítce jmen neobjevilo.

Video staví do protikladu muslimy (nesmyslně reprezentované extremistickou iniciativou Sharia4Belgium) se zbytkem belgické společnosti (reprezentované extrémně pravicovou stranou Vlaams Belang s volebním výsledkem 3,7% ve federálních volbách 2014). Autoři proti sobě staví do sporu dvě extremistické strany a vydávají je za reprezentanty většiny. Vytváří tak falešný dojem, že muslimové a většinová společnost v Belgii jsou stále v opozici a řeší vzájemné konflikty, což však neodpovídá realitě.


Ještě jednou chci napsat – nejsem vůči islámu naivní, ale stejně tak se nechci nést na vlně nenávistných a polopravdivých informací. Co vidím jako naprosto zásadní je nepodlehnout nenávisti vůči všem muslimům. To ale vůbec neznamená, že budu tvrdit, že Alláh a Hospodin jedno jsou, nebo že budu zastírat rozdíly mezi křesťanstvím a islámem, že budu relativizovat hrůzy, které se ve jménu islámu dějí, nebo že budu zpochybňovat útisk křesťanů s islámských zemích. Zároveň ale nechci rezignovat na ověřování si zpráv a na odmítání nenávisti. 

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ano... mas naprostou pravdu... v Parizi to vrazdi duchove ze?

Unknown řekl(a)...

K útokům v Paříži se přiznal IS. Rozdíl mezi teroristickou organizací a světovým náboženstvím se mi jeví jako značný. Pokud rozdíly na základě předhozího článku nevidíte, zkuste třeba wikipedii, tam je to napsáno jednodušeji. Potom můžete opravit svůj komentář.

Unknown řekl(a)...

Výborně naspáno. Mimochodem tyto úvahy jsou skvělým odrazovým můstkem pro křesťany, kteří tak můžou poukázat na to, v čem a proč je lidstvo padlé a v čem je podstata hříchu. Ukazuje se totiž při diskuzích na sociální sítích, že lidé, kteří v sobě chovají oprávněný hněv na takové odporné násilí, jej obracejí špatným směrem a nejraději by nahnali Merkelovou i všechny uprchlíky do plynu - pak jsou ale naprostou kopií těch teroristů z islámského státu. Je to jakýsi narcisismus a davová psychóza, nedostatek intelektu a objektivity, jak by řekl Fromm. Co se týče Pata Robertsona, který je mimojiné známý svou nenávistnou rétorikou vůči LGBT komunitě, je načase, aby se křesťanské denominace od těchto odporných pseudo-křesťanských hnutí distancovalo a to velmi hlasitě a důrazně...

Unknown řekl(a)...

Mohl by br. Novák uvést, které islámské země a instituce se připojily k celosvětové solidaritě s Francií (a tím i k odporu proti teroristům) tím, že nasvítily své budovy v barvách francouzské vlajky?

o autorovi tohoto blogu řekl(a)...

To T. Novotný

Nemám za cíl v textu obhajovat islám. Pointa je odpor proti kolektivní nenávisti vůči muslimům a některým účelovým informacím. Na vaší otázku ohledně nasvícení budov odpovím, že nevím. Nicméně vyjádření od mnoha představitelů islámských států je zde: http://qz.com/550104/muslims-around-the-world-condemn-terrorism-after-the-paris-attacks/

Unknown řekl(a)...

Konečně objektivní pohled na situaci. Jsem moc ráda, když vidím, že ne všichni jsou mediální ovečky. Tento názor by se měl šířit, aby si to uvědomovali i ostatní lidé.

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Eduard Klamka řekl(a)...

Na doplnění z jiné strany pohledu ke zde rozpracovanému tématu „Vítejte v Belgistanu“ doporučuji k přečtení článek „SPOLEČNOST: Manipulace podle HFC“. (Neviditelný pes, 16.11.)
Odkaz: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-manipulace-podle-hfc-dad-/p_spolecnost.aspx?c=A151113_232901_p_spolecnost_wag
S pokroucením výkladu Bible je to také složité. Tomuto problému se asi nevyhne žádný z jejích křesťanských vykladačů a čtenářů ani dnes. Fatální hranici pokroucení v diskutovaných souvislostech vidím ale v odpovědi na otázku, zda je Ježíšův Otec totožný s Mohamedovým Alláhem.
Eduard Klamka

MajklCZ řekl(a)...

Ano, Bibli je potřeba pokroutit. Muslimské zdroje - Korán (je více verzí), Sunna, Hadísy se překrucovat nemusí.

Pavel Novák řekl(a)...

Je otázka, jestli je možné představitelům islámských států věřit že ůtoky v Paříži odsuzují. Podle Koránu totiž můžou lhát o islámu, když by pravda zabránila rozšiřování islámu ve světě.

mhh řekl(a)...

obávám se, že autorův nadhled je pro běžného egoistu nedosažitelný

Unknown řekl(a)...

Pan D. Novák se opět pouští "na tenký led".
Celkově má dobrý postoj a článek se snaží být neutrálně nad věcí, ale:

- v úvodu je psáno o tom, že i mezi křesťany jsou názory antimuslimské. Proč ne! V církvi je taková neviditelná atmosféra, že "křesťansky nekorektní" nahlas se přiznat, že Islám i imigranti z muslimských zemí a jejich domestikace je nebezpečím a humanistickým omylem. Skoro aby se to křesťan bál přiznat...

- v článku je pár míst z kterých trošičku smrdí, že prezident Zeman je "blbec" a prostý lid je "lůzou", která nemá mozek, aby správně hodnotila. Není to tak napsáno, ale úvod článku tím zavání...

- nemálo míst na světě kde kdysi církev zázračně rostla, jsou dnes duchovně prázdná. Tedy ani křesťanství není imunní vůči humanismu, Islámu, hříchu, atd. A tak i bezbřehá humanizace kladu-přínosu-prospěchu imigrantů z muslimských státu do EU, může být zcestná a sebevražedná.

Jinak je článek dobrý a zajímavý.

Honza