18 listopadu, 2017

Odpuštění - jde to?


17. listopad jsem oslavil v chrámu sv. Víta poslechem Mozartova Requiem, které bylo hráno jako modlitba za ty, kdo svobodě obětovali život. Hlavou se mi při poslechu honilo mnoho myšlenek a jedna z nich je otázka odpuštění. Mozart toto vyjadřuje slovy ve strhující pasáže Rex Tremendae a to ve slovech: „Králi věčný a obávaný, všem potřebným nabízíš zachránění, spas i mě, prameni slitování.“ (Pokud vás to zajímá, najdete to třeba zde https://www.youtube.com/watch?v=SKityhJZDV0.) Chtěl bych vás k tomuto přemýšlení o odpuštění přizvat s tím, že mě moc zajímají vaše postřehy.

Čtu teď knihu od Toma Segeva „Skutečnost a legenda“. Jedná se o jedinečnou biografii člověka, ke kterému chovám obrovský obdiv kvůli jeho touze prosadit spravedlnost, – Simona Wiesenthala, který mj. proslul přezdívkou lovec nacistů. Segev v této knize prochází nejen Wiesenthalův život, ale i jeho dílo. V kapitole „Co byste na mém místě dělali vy?“ rozebírá Wiesenthalovu knihu Slunečnice.


O co se jedná… Jednoho dne se zastavila židovská trestanecká pracovní jednotka, ke které Wiesenthal patřil, u německého vojenského hřbitova. Na každém hrobě kvetla slunečnice. Autor si představil, že se dívá na tajné spojení mezi světem mrtvých a živých a najednou ho ale přepadla závist. Jeho mrtvé tělo bude hozeno na jiná těla, v lepším případě bude jeho hrob zasypán hlínou, ale žádná slunečnice na jeho hrobě nevykvete. Toto byl jeden z podnětů, který dal název povídce Slunečnice, kterou dokončil v roce 1968. Jádrem této povídky je morální dilema. Když povídku dokončil, rozeslal ji řadě spisovatelů a intelektuálů a požádal je o jejich názor. Několik desítek z nich svolilo, aby jejich odpovědi uveřejnil, a tak vznikla kniha Slunečnice, která popisovala, co autor zažil za války a která vrcholila jeho dramatickým setkáním s jedním příslušníkem SS.

Stalo se to za války ve Lvově v budově polytechniky, kde Wiesenthal před válkou studoval. Z této budovy se stala nemocnice německých vojáků. Wiesenthal byl spolu s dalšími vězni do této budovy odveden, aby vykonával jakousi práci. Popisoval, jak se zde potkával s nežidovskými obyvateli i dřívějšími studenty, kteří se ale od něj odtahovali a dělali, že ho neznají.

Najednou k němu přišla jakási sestra a zeptala se ho, zda je Žid. Když odpověděl kladně, odvedla ho do bývalé kanceláře děkana, kde bylo pouze jednou nemocniční lůžko, z něhož na něj slovy Wiesenthala „hledělo cosi bílého“. Jednalo se o těžce zraněného vojáka SS, který ho požádal, aby si k němu přisedl. Dotyčný se mu představil jako Karl a zároveň mu řekl, že ví, že se blíží jeho konec. Přitáhl si Wiesenthala blíže se slovy, že mu chce vyprávět o hrozném zločinu, který musí vyprávět nějakému Židovi. Wiesenthala to nevyděsilo, protože prý nebylo hrůzy, kterou by nebyl znal, jen se cítil nepříjemně, protože pochopil, že se dotyčný chce vyzpovídat a napadlo ho, že za nějakou dobu nad jeho hrobem vykvete slunečnice.

Karl mu řekl, že se nenarodil jako vrah, že jeho otec pracoval jako mistr v továrně, matka ho vychovávala v duchu katolické víry, ale on vstoupil do Hitlerovy mládeže a za války se jako dobrovolník přihlásil k SS. Zraněný popisoval, jak se účastnil dobytí Dněpropetrovska. V jedné ulici příslušníci SS pochytali asi 200 Židů, mezi nimi i ženy s nemluvňaty. Všechny narvali do jednoho z domů. Pak do domu dovezli ještě jedno nákladní auto plné Židů. Příslušníci SS poté přikázali několika židovským mladíkům, aby kolem domu rozlili několik barelů s benzínem.  Ochranný oddíl SS potom barely zapálil. Zraněný popisoval, jak někteří lidé uvnitř chtěli utéci, ale příslušníci SS je stříleli, ostatní se za živa škvařili.

Wiesenthal se během vyprávění zvedl a chtěl odejít. Jenže zraněný ho prosil, aby vydržel až do konce. Wiesenthal si při slovech zraněného prý vzpomněl na jakéhosi Eliho, šestiletého chlapce, kterého občas vídal ve Lvovském ghettu. Jednou si ho všiml, jak na špičkách stojí vedle jednoho domu a z parapetu shrabává drobečky, určené pro ptáky. „Měl velké zvídavé oči. Oči, které žalovali. Oči, které nechápaly proč“. Zraněný příslušník SS ale vyprávěl dál. Aby odešel v pokoji, potřeboval odpuštění od Žida. Žádal o to Wiesenthala. Wiesenthal napsal: „Uvnitř jsou dva cizí lidé, které na několik hodin osud svedl dohromady. Jeden prosí druhého o pomoc a ten je sám bezmocný a nemůže pro něj nic udělat“. Nakonec se Wiesenthal podíval na zraněného, který měl ruce složené na hrudi. Mezi jeho rukama si představil slunečnici. Poté beze slova odešel…

Když o své zkušenosti hovořil se svými spoluvězni, ti byli spokojeni, že Němec zemřel. Jeden spoluvězeň mu řekl, že mu závidí, že by se každý den chtěl dívat na deset umírajících Němců. Jiní spoluvězni mu říkali, že nemá právo odpouštět za druhé. Jenže Wiesenthala váhání a pochybnosti neopustily a stále dokola se ptal sám sebe, co měl udělat. O pár dní později za ním přišla zdravotní sestra a dala mu balíček, u kterého byla adresa již mrtvého Němce. Wiesenthal balíček nepřijal a řekl sestře, aby ho poslala vojákově matce. Po pár měsících se dostal do Mauthausenu, kde potkal Bolka, polského vězně. Vyprávěl mu o jeho příhodě s umírajícím vězněm. Bolek se zeptal, zda umírající projevil lítost. Když slyšel, že ano, usoudil, že si umírající odpuštění zasloužil. Bolek byl katolický student teologie. Hned po válce se Wiesenthal vypravil do Stuttgartu, kde bydlela Karlova matka. Řekla mu, že Karl byl vždy hodný chlapec. Wiesenthal jí o jeho činech nic neřekl. Nadále ho ale mučila otázka odpuštění. Nakonec zjistil, že se s ní není schopen sám vyrovnat a tak se obrátil na nevýznačnější spisovatele a intelektuály své generace s otázkou „Co byste dělali na mém místě vy“?

Wiesenthalova honba za nacistickými zločinci s sebou nesla mnoho právních a etických otázek. Segev píše, že „sám Wiesenthal byl nevěřící už před válkou, proto sám neměl potřebu vyrovnávat se s otázkou, kde byl Bůh během holocaustu. Místo toho se obrátil na profesionály, filozofy, spisovatele, duchovní vůdce i na několik státníků“.

Mnozí ho podpořili. Např. filozof Herbert Marcuse napsal: „Lidé se jen tak nesmí potloukat po světě, s potěšením vraždit a mučit ostatní a nakonec prostě jen požádat o odpuštění a získat ho“. Americká spisovatelka C. Ozicková dokonce napsala: „Říká se, že pomsta přináší brutalitu a odpuštění přináší očištění, podle mého názoru je však opak pravdou“. Svoji dlouhou odpověď zakončila slovy „Ať jde ten esesák k čertu a zemře bez rozhřešení“.

Primo Levi, židovský autor, který sám přežil koncentrační tábor, Wiesenthalovi napsal, že rozumí jeho pochybnostem, ale za okolností, které popsal, je jeho rozhodnutí menším zlem. Levi vyjádřil pochybnosti, zda se esesák skutečně kál. V tomto duchu k debatě přispělo i několik duchovních včetně např. luteránského teologa Martina Niemöllera.

Jenže jiní se neztotožňovali s Wiesenthalovým pojetím Boží lítosti, pokání a odpuštění. Kardinál F. König napsal, že „Ježíš kázal, že odpuštění je bez hranic, ale ve světle hrůz, které jste jako vězeň prožil, chápu, proč jste nemohl umírajícímu odpustit“. Mnozí ale Wiesenthalovi vůbec neodpověděli. Mezi nimi H. Arendová, David-Ben Gurion, Julian Huxley, Charlie Chaplin, Jomo Kenyatta a další.

Jiní, jako spisovatel G. Green nebo historik J. P. Taylor napsali, že nemohou odpovědět, protože jen ten, kdo zažil holokaust, má právo se Wiesenthalově otázce vyjádřit.

Sám autor nakonec došel k názoru, že odpuštění vin je soukromá záležitost a že nemám právo odpouštět ve jménu jiných. Slunečnice byla přeložena do dvaceti jazyků a v každé zemi byl seznam lidí, kteří se na ní podíleli, jiný. V americkém vydání biskup Desmond Tutu vyprávěl, že když byl Nelson Mandela, který seděl 27 let ve vězení, zvolen prezidentem JAR, pozval jednoho bílého dozorce, aby byl hostem při obřadu jeho prezidentské přísahy. Chtěl tímto gestem vyjádřit sílu odpuštění. Biskup Tutu napsal: „Odpuštění není nějaký vágní pojem. Odpuštění je praktická politika. Bez odpuštění není budoucnosti“.

Slunečnice se stala brzy bestsellerem a sloužila jako učební materiál na mnoha školách. Děti dostaly za úkol psát o tom, co by dělaly na Wiesenthalově místě a stovky mu svoje eseje prý poslaly. Autor z toho měl velikou radost a i na konci svého dlouhého života (dožil se 93 let) odpovídal, že jeho odpověď zraněnému vojákovi by nebyla jiná… 

Příběh, který jsem popsal, je extrémní. Zároveň někdy stačí mnohem méně k tomu, aby k odpuštění nedošlo a to jak mezi křesťany, tak nekřesťany. Jenže bez odpuštění není možná milost… Můžete číst Bibli zepředu i zezadu, můžete jí znát, ale bez odpuštění se z vás stává monstrum, které sice může mít pravdu, ale pravda bez lásky je fanatismus. Slovy biskupa Tutua „bez odpuštění není budoucnosti“.

Nechci se vyjadřovat k tomu, jak měl autor reagovat. Nic podobného jsem nezažil a nikdo mi takto strašlivě neublížil. Zároveň stále znovu a znovu narážím na neodpuštění. Na připomínání starých vin, na kořen hořkosti a na podobné věci. Smutné je, že někdy si to neuvědomují ti, kdo by tak moc potřebovali odpustit a že druzí se jim to bojí povědět. Zároveň jakkoli příběh, který zažil Wiesenthal, je šílený, šílené je i to, že nevinný Bůh – Ježíš byl zabit… a přesto odpustil. Jakoby odpuštění byla vesmírná síla, která vše mění. 

Začínal jsem Mozartovým Requiem, který mě vedl v této úvaze. Chci jím i končit. Hned na začátku této skladby je pasáž Dies Irae, pasáž temná, z které jde mráz po zádech. Zpívá se v ní, že v onen hrozný den hněvu svět bude proměněn v popel… Jenže před touto pasáží je úsek „Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se“. A v tom je naděje. V odpuštění, které je proti všem logickým úvahám, proti všemu, co známe, a které je skandální.

Kyrie, eleison. Christe, eleison.  

47 komentářů:

Karel Konečný řekl(a)...

Člověk. který je takto hrozněn zraněn v duši zřejmě nemá sílu opravdu odpustit. Další jitření takových ran jen vyvolává nenávist a ne odpuštění. Teprve čas hojí takové rány. Skutečné, upřímné odpuštění není v lidských silách jen skrze milost Boží je možné odpuštění. Bůh dává lidem svobodu a záleží jen na nich jak s touto svobodou naloží, přitom však také vyslýchá modlitby křesťanů.

Unknown řekl(a)...

hezké...

נורית אבוטבול řekl(a)...

Kdo dnes čte toto svědectví, měl by se mnou as mou rodinou slavit, protože to začalo jako žert pro některé lidi a jiní říkali, že to není možné. Jmenuji se ČENĚK ELIÁŠ a jsem z Prahy, ale s manželkou jsem se přestěhoval do Chicaga. Jsem šťastně ženatý s dvěma dětmi a krásnou ženou. Něco hrozného se stalo mé rodině, když jsem přišel o práci a moje žena opustila dům, protože jsem se nemohla dobře starat o sebe a o rodinné potřeby. a mých dětí v daném okamžiku. Podařilo se mi devět let, žádná žena, která by mě podpořila, abych se dobře postarala o děti. Snažím se poslat zkušební zprávu své ženě, ale ona blokuje mě z rozhovoru s ní Snažím se mluvit se svým přítelem a její rodinní příslušníci, ale stále vím, že by mi mohl pomoci a já jsem byl podání žádosti později tolik společností, ale stále to udělal neříkej mi, dokud nepřišel věrný den, že nikdy nezapomenu v mém životě. Když jsem potkal starého přítele mého, kterému jsem vysvětlil všechny své potíže a řekl mi o skvělém muži, který mu pomohl získat dobrou práci v Coca cola společnost a on mi řekl, že jeho kouzlo kolečko, ale já jsem člověk, který nikdy nevěří v kouzlo kolečko, ale já jsem se rozhodl, že ho zkusit a Drigbinovia mě poučil a ukázal mi, co mám dělat v těchto sedmi dnech oběda kouzlo. Řídím se všemi pokyny a dělám to, co mě požádal, abych udělal dobře .Digbinovia se ujistěte, že všechno šlo dobře a moje žena mě znovu uvidí po nádherné práci Drigbonovia. Moje žena mi zavolala s neznámým číslem a omluvila se a řekla mi, že mi opravdu chybí a naše děti a moje žena se vracejí domů a po dvou dnech Společnost, které jsem podal dopis s oceněním, nyní jsem manažerem společnosti v USA. Doporučuji Vám, pokud máte nějaké problémy, pošlete zprávu na tento email: doctorigbinovia93@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2348144480786 a dostanete nejlepší výsledek. Vezměte věci za samozřejmost a bude to od vás. Přeji Vám to nejlepší.

GarrY ScotT řekl(a)...

LÁSKA OČEKÁVÁ, ŽE PRÁCE
Sdílím toto svědectví partnerům trpícím v jejich vztazích, protože existuje trvalé řešení.
Můj manžel mě a naše 2 děti opustil po dobu 4 let pro jinou ženu. Snažil jsem se být silný jen pro své děti, ale nemohl jsem ovládat bolesti, které trápí mé srdce. Byl jsem zraněný a zmatený. Potřeboval jsem pomoc, takže jsem provedl průzkum na internetu a narazil jsem na stránku, kde jsem viděl, že Dr. John kouzelník kouzel může pomoci získat zpět milence. Kontaktoval jsem ho a udělal pro mě zvláštní modlitbu a kouzla. K mému překvapení se můj manžel po několika dnech vrátil domů. Tak jsme se znovu sešli a v rodině bylo hodně lásky, radosti a míru.
Také můžete kontaktovat Dr. Johna, mocného kouzelníka pro řešení jeho kontaktů, drjohnsoco@gmail.com nebo přímo na Whats App: +2348147766277

Alice Foster řekl(a)...

Ahoj pěkný den.
Jsem tu, abych vám pomohl vyřešit vaše duchovní a fyzické problémy pomocí předků, které jsem zdědil po dědečkovi. Pomůžu vám sjednotit se se svými bývalými, obnovit vaše manželské problémy, léčit HIV (aids) a jakékoli nemoci. Můj e-mail můžete dnes kontaktovat na adrese: okosunhomeofsolution@gmail.com, aby vám pomohl přinést zpět vaši ztracenou lásku a také seslat následující kouzlo jako rozvodové kouzlo, kouzlo manželství, vazebné kouzlo, zastavit podvádění kouzla, ochranné kouzlo, pomstu a kouzlo smrti.

Eunice Noah řekl(a)...

Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

Unknown řekl(a)...

Jmenuji se Kristina Anton z Portlandu. Četl jsem o DR ISIKOLO a kontaktoval jsem ho, aby mi pomohl dostat mého bývalého přítele zpět, aby si mě vzal během měsíce dubna tohoto roku, a vrátil jsem se sem, abych o něm mohl psát. DR ISIKOLO vám pomůže vyřešit váš problém bez ohledu na to, čím procházíte. Zveřejňování informací o kouzelníkovi je pro mě velmi zvláštní, protože jsem nikdy nevěřil, že budu schopen říci, že mi pomohlo kouzlo, které mi po 3 letech bez kontaktu přivedlo mého bývalého přítele zpět. Četl jsem o jeho kouzlu vúdú z jiných webových stránek a kontaktoval ho, aby mi pomohl, a za méně než 48 hodin mi zavolal můj bývalý přítel a já jsem byl šťastný, že se mi chce vrátit. Setkali jsme se v pátek a on mi navrhl. Byl to nejkrásnější prsten. Prosím všechny tady, kontaktujte lékaře, aby za vás vyřešil váš problém a udělal vám radost z vašeho vztahu, který vás bolí. Láska je nejlepší pocit, jaký kdy zažil. Jeho web: https://isikololovetemple.com a můžete mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete mu také Whatsapp na +2348133261196

Unknown řekl(a)...

V minulosti jsem měla se svým manželem problematický vztah, který vedl k rozvodu s mým prvním manželem. Poté, co jsme se s mým bývalým manželem rozvedli, měla jsem další šanci se znovu vdát a pouhých 5 let mého druhého manželství došlo k dalšímu rozvodu, který mě emocionálně téměř zabil. Zůstala jsem další dva roky jako svobodná a svobodná matka. Upřímně, nebyla jsem z toho moc šťastná, protože každá žena potřebuje ve svém životě muže, byla doba, kdy jsem viděla fotku svého prvního manžela a uvědomila jsem si, jak moc ho miluji a jak mi chybí. Snažil jsem se k němu dostat, ale bylo mi řečeno, že pokračoval ve svém životě a možná už spolu nikdy nebudeme. Té noci jsem hořce plakal a myslel jsem si, že jsem ztratil muže, kterého jsem tolik miloval. Požádal jsem o radu, co mám dělat, a můj přítel mi dal kontakt na DR ISIKOLO, poradil jsem se s ním a on mi svými mocnými kouzly pomohl s kouzlem lásky k shledání manželství vrátit mého bývalého manžela zpět ke mně , za pouhé 2 dny jsem se setkala s modlitbami duchovního shledání s DR ISIKOLOM, vše se v mém životě obrátilo k dobrému, nyní šťastně žiji znovu se svým prvním manželem a řeším rozvodové problémy. s pomocí DR ISIKOLO, je to muž moudrý a pečlivý a dokáže jednou vyřešit všechny problémy v rozpadlém vztahu s láskou. kontaktujte ho pro řešení jakéhokoli problému ve vztahu. Pošlete mu e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete ho také WhatsApp na +234-8133261196

Nira Shalom řekl(a)...

Ahoj, já jsem NIRA SHALOM, jsem tady, abych rozšířil tuto dobrou zprávu do celého světa o tom, jak jsem získal zpět svou bývalou lásku. Šílel jsem, když mě minulý měsíc opustila moje láska kvůli jiné dívce, ale když jsem potkal přítele, který mě seznámil s Babou Wale da Wiseman, velkým poslem, vyprávěl jsem Baba Wale o svém problému o tom, jak mě opustila moje bývalá láska, a také jak jsem potřeboval získat práci ve velmi velké společnosti. Řekl mi pouze, že jsem přišel na správné místo, kde dostanu touhu svého srdce bez jakýchkoli vedlejších účinků. Řekl mi, co musím udělat, Poté, co to bylo hotovo, V příštích 2 dnech mi moje láska zavolala na telefon a řekla mi, že se omlouvám, že jsem žila dříve, a také v příštím týdnu poté, co mi moje láska zavolala prosím o odpuštění, byl jsem pozván na pohovor do mé požadované společnosti, pokud bych potřeboval pracovat jako nadřízený. Jsem tak šťastný a ohromen, že to musím říct celému světu o tom, jak mi Baba Wale pomáhá splnit přání mého srdce. Baba Wale je specialista na všechny druhy kouzel a dobré magie. Pokud potřebujete jakýkoli druh pomoci, kontaktujte, Baba Wale, na následující e-mailové adrese: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Děkuji později

Unknown řekl(a)...

Jsem zde, abych poděkoval skvělému doktoru Isikolo za vyřešení mých manželských problémů. Moje manželství se zhroutilo kvůli nekonečným problémům a potížím, které jsem měla s manželem. Odešel, aniž by se ohlédl, a já byla tolik měsíců sama. Jeho rodina zasáhla a stále se nic nezměnilo. Byla jsem emocionálně zničená a ztratila jsem naději, že znovu najdu lásku, protože on byl vším v muži, kterého jsem kdy chtěla. Stejně jako mnoho lidí jsem se o DR ISIKOLO dozvěděl, když jsem začal hledat pomoc. Dlouze jsme diskutovali o mých problémech a on mě ujistil, že dostanu řešení, které potřebuji. Nezbylo mi nic jiného, než vyhovět jeho postupům a on nic nezdržoval. Udělal pro mě a mého manžela milostné pouto a láska a štěstí, které jsme sdíleli, byly obnoveny a dorazil ke mně přesně po 48 hodinách, jak DR ISIKOLO slíbil. Je to opravdu skvělý pomocník a je na něj spolehnutí. pokud máte nějaké problémy, stačí mu napsat přes WhatsApp/Viber: +2348133261196 nebo poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

annonymous řekl(a)...

pokud máte problémy ve svém manželském domě a chcete rychlé řešení, poradím vám, abyste se obrátili na doktora Ajayiho, velkého duchovního muže bohatě požehnaného svými předky, zažívám jeho moc, když můj manžel říká, že se chce rozvést, ale já opravdu ho miluji a nechci, abychom se rozešli, takže kontaktuji doktora Ajayiho pro kouzlo lásky po přečtení svědectví od různých lidí online o něm, chci projít procesem, o který mě požádal, abych ho následoval, a dnes žiji šťastně se svým manželem protože zrušil a roztrhal rozvodový papír po milostném kouzlu Dr Ajayi, můžete mu napsat na jeho číslo Whatsapp pro rychlé řešení vašich problémů +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com

Unknown řekl(a)...

Jmenuji se Estela Dovydas a jsem zde, abych ocenil doktora Isikolo. Vždy jsem měla se svým přítelem komplikovaný vztah. Tolikrát jsme se pohádali kvůli nejistotě na obou stranách a oddělili jsme se. Moc dobře jsem věděla, že ho stále miluji a potřebuji ho zpátky ve svém životě. Zanedbal mou prosbu a snahu dát věci do pořádku a dostal jsem informaci, že už se schází s jinou dámou. Situaci jsem nemohl pomoci, tak jsem musel kontaktovat DR ISIKOLO a povídali jsme si a já jsem mi vše vysvětlil. Ujistil mě, že mi pomůže a zajistí, abych ho dostal zpátky ke mně. Neztrácel čas, aby mi pomohl, obnovil lásku a radost, kterou jsme sdíleli, a já jsem dostal svého muže zpět ke mně. Vím lépe, že vše, co tolik lidí říká o DR ISIKOLO, je vlastně pravda, když jsem dostal výsledek jeho práce za 48 hodin, jak slíbil. Věřte mi, že i vám může pomoci, pokud věříte. Takže ho teď kontaktujte. Jeho e-mailový kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete ho také WhatsApp/Viber na +2348133261196

Unknown řekl(a)...

MOJE VÝHRA V LOTERII BYLA MOŽNÁ POUZE S DR ISIKOLOM
Ahoj, chci, aby mi všichni pomohli poděkovat skvělému kouzelníkovi jménem Dr Isikolo za změnu mého života finančně, kontaktoval jsem Dr. Isikolo online, aby mi pomohl modlit se za některé z mých loterijních her, které jsem chtěl hrát, řekl mi, abych mu hry poslal, takže může se modlit za hry, což jsem udělal a řekl mi, že modlitba za hry bude trvat dva dny, druhý den mi poslal nějaké číslo, abych si zahrál, a ujistil mě, že vyhraju, já ne 100% mu věřil, ale neměl jsem na výběr a hrál jsem hru. tak jsem toho věrného dne šel do loterie zkontrolovat hru, kterou mi dal hrát, a hle, byl jsem o 373 000 eur bohatší, nemohl jsem otevřít ústa, byl jsem šokován, nemohl jsem tomu uvěřit. navždy budu vděčná doktore Isikolo. I vy můžete vyhrát větší, pokud vám pomůže, a také vám může pomoci získat vašeho milence zpět a další problémy, které potřebují řešení. Stačí mu napsat přes WhatsApp nebo Viber +2348133261196 nebo mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

Unkown řekl(a)...

MÁM ZPĚT MANŽELA. laskavě navštivte a podívejte se na další recenze o DR ISIKOLO pro svůj vlastní web řešení: (https://isikolotemple.com)
Začátkem tohoto roku jsem se strašlivě pohádala s manželem a on neměl jinou možnost, než odejít z domu a já si myslela, že je jen naštvaný, kvůli čemuž odešel. Po pár dnech jsem ho nemohl kontaktovat ani zjistit, kde je. Čekal jsem a čekal, ale nikdy se nevrátil ani mi nezavolal. Byl jsem plný bolesti a výčitek z toho, co se stalo. Snažil jsem se, co jsem mohl, abych ho dostal zpět, ale bez úspěchu, dokud jsem nekontaktoval DR ISIKOLO, který mi přišel na pomoc. Odvedl svou práci dokonale, aby nás dal dohromady, a můj manžel zavolal a vrátil se domů přesně po 48 hodinách, přesně jak slíbil. DR ISIKOLO je tak skutečný a nikdy nezklame. kontaktujte ho, pokud potřebujete pomoc. napište mu přes WhatsApp nebo Viber: +2348133261196

Unknown řekl(a)...

DR ISIKOLO JE ČESTNÝ A TANPARENTNÍ PŘI ZPRACOVÁNÍ PROBLÉMŮ LÁSKY A VZTAHU.
Jsem jedním z příliš mnoha lidí, kteří jsou zde na to, abych dosvědčil světu, že doktor Isikolo je skutečně muž s dobrým srdcem, který dělá vše pro to, aby pomáhal lidem, i když je veškerá naděje ztracena ve snaze najít řešení jejich problémů. Moje vlastní problémy se skutečně neliší od ostatních, protože mám svého snoubence zpět po 48 hodinách, kdy pro mě doktor Isikolo pracoval. Nezvládl jsem žal, když jsem věděl, že jsem ztratil svého snoubence s jinou dámou. Byl jsem ztracen ve tmě a jsem vděčný Bohu, že čestní lidé jako Dr Isikolo skutečně existují, jen aby setřeli slzy z tváří těch, kdo mají zlomené srdce. Mám 100% záruku a jistotu, že vás nezklame, když budete hledat jeho pomoc při hledání řešení vašich problémů, ať už manželských nebo vztahových nebo jiných problémů souvisejících se životem. pošlete mu e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com nebo ho můžete také WhatsApp na +2348133261196.

Unknown řekl(a)...

Nejlepší místo, kde najdete řešení lásky, přejděte na web Dr. Isikolo (https://isikolotemple.com)
Jmenuji se Estela Dvořáková a jsem zde, abych ocenila doktora Isikolo. Vždy jsem měla se svým přítelem komplikovaný vztah. Tolikrát jsme se pohádali kvůli nejistotě na obou stranách a oddělili jsme se. Moc dobře jsem věděla, že ho stále miluji a potřebuji ho zpátky ve svém životě. Zanedbal mou prosbu a snahu dát věci do pořádku a dostal jsem informaci, že už se schází s jinou dámou. Situaci jsem nemohl pomoci, tak jsem musel kontaktovat DR ISIKOLO a povídali jsme si a já jsem mi vše vysvětlil. Ujistil mě, že mi pomůže a zajistí, abych ho dostal zpátky ke mně. Neztrácel čas, aby mi pomohl, obnovil lásku a radost, kterou jsme sdíleli, a já jsem dostal svého muže zpět ke mně. Vím lépe, že vše, co tolik lidí říká o DR ISIKOLO, je vlastně pravda, když jsem dostal výsledek jeho práce za 48 hodin, jak slíbil. Věřte mi, že i vám může pomoci, pokud věříte. Takže ho teď kontaktujte. Jeho e-mailový kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com a můžete mu také poslat SMS přes WhatsApp/Viber na +2348133261196.

Unkown řekl(a)...

Práce DR ISIKOLO na mě udělaly velký dojem. Tohle se mi opravdu stává. Mám zpět svého bývalého manžela. Jmenuji se Ivana Klimešová a jsem moc ráda, že dnes mohu psát o své pomocnici, která se za mě nad mým vztahem modlila. Bůh skutečně použil tohoto muže, aby pomohl mé situaci. Před pěti měsíci jsme měli s manželem obrovskou hádku, která vedla k našemu rozvodu. Pro mě a mého syna to bylo peklo, že jsme se museli přestěhovat do jiného města. Stal jsem se samoživitelem. S doktorem Isikolem jsem se setkal teprve asi před měsícem, když jsem mu řekl o své situaci a on mi řekl, abych si s tím nedělal starosti. Během dvou dnů se ke mně vrátil můj bývalý manžel. Stalo se to v úterý ráno, když mi zavolali z domova (rodiče), že mě hledal. Přijal jsem ho, aby přišel ke mně, a omluvil jsem se, abych klečel před naším synem. Okamžitě jsem věděl, že mi tento muž pomohl. Jsem velmi šťastná žena se vším, co se mi v životě stalo. Pokud chcete kontaktovat kouzelníka, jeho e-mail je: isikolosolutionhome@gmail.com a můžete ho také přes Whatsapp na +2348133261196.

Unknown řekl(a)...

DR ISIKOLO MI POMOHLA A DOSTALA JSEM ZPĚT SVÉHO MUŽE. Zkontrolujte jeho web (https://isikolotemple.com)
Jmenuji se Karel Bortelová a po sedmiletém vztahu se se mnou rozešel, dělala jsem vše pro to, abych ho přivedla zpět, ale vše bylo marné. Tolik jsem ho chtěla zpátky kvůli lásce, kterou k němu chovám a o všechno jsem ho prosila, slibovala, ale on odmítl. Kontaktoval jsem kouzelníka jménem DR ISIKOLO, který by mi mohl pomoci seslat kouzlo, abych ho přivedl zpět, ale jsem typ, který nikdy nevěřil na kouzlo, neměl jsem jinou možnost, než to zkusit. Poslal jsem zaklínačovi mail a on mi řekl, že není problém, že do dvou dnů bude všechno v pořádku a že se mi můj bývalý vrátí do tří dnů, kouzlo seslal a druhý den překvapivě bylo kolem 16:00. Můj bývalý mi zavolal a vyřešili jsme rozdíly a jsme spolu teď šťastní. Kdokoli by mohl potřebovat pomoc kouzelníka, jeho e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo jeho WhatsApp/Viber na: +2348133261196

Unknown řekl(a)...

Jsem tak šťastný, že se mohu podělit o toto své fantastické svědectví. Můj život se během 48 hodin úplně změnil. Vidím se v zrcadle a usmívám se. Poprvé po věkech mám důvěru v sebe a své schopnosti. Mám svého přítele zpět ve svém životě s pomocí doktora Isikola. Omluvil se 48 hodin po vytvoření kouzla. Řekl, že si uvědomil, že se vlastně nikdy nechtěl rozejít. nezvládl emocionální zátěž, kterou jsem sebou celou dobu nesl. Řekl, že si myslí, že má negativní vliv na můj život, a že bude nejlepší odejít. Řekl, že je těžké, že pořád mluvím o minulosti. Oba jsme si navzájem odpustili. Bylo mi řečeno, že to jsou měsíce. Jsem živoucím důkazem toho, co DR ISIKOLO dokáže. Moc vám děkuji doktore Isikolo za úžasnou věc, kterou jste v mém vztahu udělal. Jsem teď tak šťastný. S vaší pomocí jsme byli oba schopni vidět a mluvit pravdu jeden druhému. Jsem velmi rád, že vás mohu kontaktovat a iniciovat, aby se to všechno stalo. Každý, kdo má problém se vztahem, může kontaktovat doktora Isikolo prostřednictvím e-mailu: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu poslat SMS na WhatsApp: +2348133261196

Anonymous řekl(a)...

Cítím se dnes tak šťastná, protože jsem součástí těch, kteří se radují ze všeho kvůli pomoci, kterou mi DR WALE poskytl za získání mého manžela zpět. Jsem vdaná osm let a bylo to tak hrozné, protože mě můj manžel podváděl a hledal rozvod. Ale když jsem na internetu narazil na číslo WhatsApp DR WALE +2347054019402, které zveřejnila jedna dáma, rozhodl jsem se s ním spojit a vysvětlil jsem mu svou situaci a pak jsem požádal o pomoc, ale k mému největšímu překvapení mi řekl, že bude pomozte mi s mým případem, protože bez řešení není problém. řekl mi, co mám dělat, což jsem udělal, pracoval pro mě a můj manžel se k vám po několika dnech vrátil, jak slíbil. Tady slavím, protože můj manžel je zpátky doma a opravdu si užívám mé manželství a jaká je to skvělá oslava. Budu pokračovat ve svědectví na internetu, protože DR WALE je skutečně pomocník, kterého Bůh poslal, aby nám všem pomohl. Proč nekontaktovat DR WALE hned teď, pokud čelíte nějakým problémům ve vašem vztahu. Můžete ho kontaktovat na WhatsApp/Viber: +2347054019402 NEBO
E-mail: drwalespellhome@gmail.com

Unknown řekl(a)...

DR ISIKOLO JE JEDINÝ SPOLEHLIVÝ A DOSTATEČNĚ ČESTNÝ, ABY VÁM ZPĚT VAŠEHO EX PARTNERA ZÍSKAL
Nikdy jsem netušila, že mám velkou šanci, že budu mít svého muže zpátky, dokud jsem nepotkala DR ISIKOLO. Bylo to pro mě opravdu těžké, když mě můj přítel opustil kvůli jiné dámě. Byl jsem zničený a nemohl jsem se dostat zpět. Jeho přátelé a rodina dělali vše, co mohli, aby nás znovu spojili, ale ukázalo se, že to bylo neúspěšné. Byl jsem několik měsíců sám a neviděl jsem, že miluji někoho jiného. Takže jsem musel vyhledat pomoc u DR ISIKOLO, který mi dal privilegium zajistit, aby moje touhy srdce byly splněny. Znovu nás sjednotil a láska a štěstí byly obnoveny. Jeho slova jsou jeho závazná a nikdy nezklame, když komukoli slíbí 48 hodin, kdy dostane výsledek, což mě ohromilo, když se můj vlastní výsledek projevil. Neobtěžujte se hledat pomoc jinde. Kontaktujte ho hned. Jeho e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu napište přes WhatsApp: +234-8133261196.

Anonymous řekl(a)...

Můj život byl zničen, když mě manžel poslal balit, po jedenácti letech jsme byli spolu. Byla jsem ztracená a bezmocná poté, co jsem vyzkoušela tolik způsobů, jak dostat svého manžela zpět ke mně. Jednoho dne jsem byl v práci roztržitý, protože jsem nevěděl, že mi volal můj šéf, tak si sedl a zeptal se mě na důvod mého rozptýlení, řekl jsem mu a on se usmál a řekl, že to není problém. Nikdy jsem nepochopil, co tím myslel, nebyl problém získat zpět mého manžela, řekl, že použil kouzlo, aby získal zpět svou ženu, když ho opustila kvůli jinému muži, a teď jsou spolu až do dnešního dne a zpočátku jsem byl šokován, když jsem něco od můj šéf. Dal mi WhatsApp číslo DR WALE, což mu pomohlo získat jeho ženu zpět, to mě přimělo k určité úlevě, když jsem se vrátil domů, kontaktoval jsem DR WALE a požádal o mé informace a také o mého vlastního manžela. Poslal jsem mu podrobnosti a také jsem zaplatil za všechny materiály, za které mě požádal. po uplynutí několika týdnů. v tento dobrý den mi matka zavolala a řekla mi, že můj manžel prosí, že mě chce zpět, nikdy jsem tomu nevěřila, protože můj manžel je na sebe vždy hrdý. Musela jsem spěchat k mámě a k mému největšímu překvapení mě manžel prosí o odpuštění, že mě a děti chce zpátky domů, když jsem DR WALE mluvila o náhlé změně mého manžela a on mi to vysvětlil že mě můj manžel bude milovat až do konce světa, že nikdy neodejde za jinou ženou. můj manžel teď dělá dobré věci, které předtím nedělal, dělá mě šťastnou a dělá to, co se jako muž má dělat, aniž by nadával. pokud potřebujete pomoc jakéhokoli druhu, obraťte se na DR WALE pro pomoc na WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 NEBO E-mail: drwalespellhome@gmail.com

Anonymous řekl(a)...

Poté, co byl roky ve vztahu s mým bývalým, se se mnou rozešel, dělala jsem všechno možné, abych ho přivedla zpět, ale všechno bylo marné, moc jsem ho chtěla zpátky kvůli lásce, kterou k němu chovám, prosila jsem ho s všechno, slíbil jsem, ale odmítl. Šel jsem za přítelem a vysvětlil jsem svůj problém své přítelkyni a ona mi navrhla, abych se obrátil na doktora Wale, který jí během jejího času pomohl. Tak jsem na WhatsAppu +2347054019402 Dr. Wale, kouzelník, všechno jsem mu vysvětlil a řekl mu, jak je moje mysl každou chvíli narušena. a řekl mi, že není žádný problém, že vše bude v pořádku do čtyř dnů, Řekl mi, že můj Ex se ke mně vrátí během několika dní, Seslal kouzlo a řekl mi, abych se řídil Instrukcí, kterou mi dal, tak jsem to udělal a řídil se všemi pokyny, které mi dal. Druhý den byl překvapivě večer. Můj bývalý mi volal, byla jsem tak překvapená, odpověděla jsem na hovor a jediné, co řekl, bylo, že je mu tak líto všeho, co se stalo, že chce, abych se k němu vrátila, že mě tolik miluje. Byla jsem tak šťastná a šla k němu, a tak jsme spolu začali zase šťastně žít. Od té doby jsem slíbil, že každému, koho znám a má problém ve vztahu, mu pomůžu tím, že ho odkážu na jediného skutečného a mocného kouzelníka, který mi pomohl s mým problémem. Jeho WhatsApp/Viber: +2347054019402 NEBO e-mail: drwalespellhome@gmail.com
pokud potřebujete jeho pomoc ve vašem vztahu nebo v jakémkoli jiném případě.
1) Kouzla lásky
2) Kouzla ztracené lásky
3) Zastavte rozvodová kouzla
4) Manželská kouzla
5) Těhotenské kouzlo
6) Rozchodová kouzla
7) Smrtící kouzlo
8.) Chcete být povýšeni ve své kanceláři.
9) chcete uspokojit svého milence
10) Loterie

Anonymous řekl(a)...

Málem jsem si vzala život kvůli manželovi, který mě opustil a přestal mi zvedat hovory. Řekl, že už mě nemiluje, snažila jsem se ho prosit, ale neodpoví mi, dokud jsme se pohádali a rozešli se na šest měsíců, potom si uvědomím, že bez něj nemůžu odejít. Zkoušel jsem všechno možné, abych ho dostal zpět, ale neúspěšně. dokud jsem nenarazila na tohoto muže jménem DR WALE online, kontaktovala jsem ho a řekla mu vše, co se stalo mezi mnou a mým manželem před naším rozdělením. Zeptal se mě, abych se příliš nebál, že bude zase všechno v pořádku. řekl mi, abych zaplatil za předměty, které pro mě použije při přípravě kouzla lásky, a já zaplatil a řídil se všemi radami a pokyny, které mi dal. Poté, co mi pomohl seslat kouzlo lásky a hle, můj manžel se do týdne vrátil. prosící mě o odpuštění, byl jsem tak překvapen, že kouzelníci jako DR WALE stále existují. Pokud zde někdo potřebuje pomoc, se vší upřímností kontaktujte DR WALE ještě dnes přes WhatsApp/Viber: +2347054019402 nebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com
opravdu jste nejlepší DR WALE, děkuji, že jste z mého domova udělali opět šťastný domov. Nikdy o vás nemůžu přestat mluvit, pane. je to opravdu skvělý člověk, můžete ho kontaktovat pro řešení jakýchkoliv problémů, jako je
(jedno) loterijní kouzlo
(dva) ex zpět
(tři) otěhotnět
(čtyři) lék na jakýkoli druh nemoci, nemoci a infekce
A mnoho dalších kontaktuje tohoto skvělého muže ještě dnes a dostane svůj
Problémy vyřešeny na 100%

Unknown řekl(a)...

Ahoj všichni, jmenuji se Běla Ledecký. Můj manžel bydlel nějakou dobu v jiném bytě kvůli pracovnímu tlaku a byli jsme spolu velmi šťastní, i když od nás pár měsíců zůstal. Netušila jsem, že kolega z práce už s ním měl poměr, kvůli kterému se můj manžel z ničeho nic proti mně rozvedl. Věděl jsem, že něco není v pořádku, protože jsme se nikdy nemuseli tolik hádat ani hádat, aby odešel. Byl jsem traumatizován a hledám pomoc, abych se vypořádal se situací, která mě přivedla k DR ISIKOLO z chvály, které na něj lidé sypali online. Dlouze jsme diskutovali a on řekl vše, co jsem potřeboval vědět o tom, co se stalo, ao řádném postupu k vyřešení problémů. Splnil své sliby a dostal mého manžela zpět ke mně a rozvodový proces byl zrušen. Teď je k nám manžel zpátky doma a jsme spolu šťastní. Je opravdu úžasné, jak lidé mohou skutečně pomáhat druhým lidem, když jsou v nouzi. Může pomoci i vám. Stačí mu napsat přes WhatsApp +2348133261196 nebo mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

Unknown řekl(a)...

DĚKUJI, DR ISIKOLO, PŘIJDETE K MÉ ZÁCHRANĚ V MOJI NEJHORŠÍ CHVÍLI.
Ahoj všichni, jsem Dobrovský. Můj manžel a já jsme posledních 6 měsíců bojovali s manželskými problémy a nevěděla jsem, že za problémy, které jsme kdy měli, je mozek rodina. Problémy eskalovaly a nakonec se z domu odstěhoval. Byla jsem sama s dcerou a život bez něj po mém boku byl bídný. Udělal jsem vše, co jsem mohl, abych problémy ukončil, ale bez úspěchu. Musel jsem tedy vyhledat pomoc, což mě vedlo ke kontaktování DR ISIKOLO. Jak jsem si vždy přál, slyšel můj pláč a přišel mi na pomoc. Vyřešil problémy, které jsme měli, a můj manžel a já jsme se k sobě vrátili a stále mě udivuje, když dostanu výsledek za 2 dny, jak slíbil. Pokud máte problémy se svým partnerem, kontaktujte ho hned a nezklame vás, protože je důvěryhodný a spolehlivý. napište mu: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu napište přes WhatsApp: +2348133261196

Unknown řekl(a)...

kontaktujte nejčestnějšího a nejmocnějšího kouzelníka jménem Dr Isikolo, který vám může skutečně pomoci.
Jmenuji se Ema Malikov a vše pro dobré, oceňuji doktora Isikolo, který mi pomohl svými skvělými schopnostmi obnovit můj domov a štěstí, které jsem sdílela se svým manželem, a je to opravdu něco, za co jsem navždy vděčná. Stalo se, že jsem byla téměř rok bezmocná a skleslá, když mě manžel opustil kvůli manželským problémům, se kterými jsme se setkali. Udělal jsem vše, co jsem mohl, abych zachránil své manželství a nic nefungovalo, dokud mě nezachránil DR ISIKOLO. Pomohl mi a láska a štěstí, které jsem sdílela se svým mužem, byly obnoveny a ještě úžasněji. Vím, že to zní divně, pokud opravdu může někomu pomoci, ale je 100% zaručeno, že vás nezklame, když vás ujišťuje, že po 48 hodinách budete mít požadované výsledky. Může vám také pomoci, pokud mu k tomu dáte příležitost. pošlete mu e-mail nyní prostřednictvím: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu napište na WhatsApp na +2348133261196

Unknown řekl(a)...

KDYŽ HLEDÁTE DŮVĚRYHODNÉHO SESLAVAČE KOUZEL, KTERÉ VÁM POMŮŽE ZÍSKAT SVÉHO EX ZPĚT, KONTAKTUJTE DR ISIKOLO.
Dobrý den všem, jmenuji se Rosita Hanousek. Bylo to na mě opravdu těžké, když mě můj přítel opustil kvůli jiné dámě. Byl jsem emocionálně zničený a nevěděl jsem, co dělat, abych ho dostal zpět. Byl jsem v nouzi celé měsíce a hledal jsem pomoc odkudkoli, dokud jsem se nedozvěděl o DR ISIKOLO. Kontaktoval jsem ho a vysvětlil mu své problémy. Byl ochoten mi pomoci a naléhat na mě, abych dodržela procedury, aby mohl obnovit lásku mezi mnou a mým mužem a také zajistit, abychom byli oba zase zpátky k sobě. Splnil jsem všechny požadavky a on odvedl svou práci. Po 48 hodinách jsem dostal SMS od mého přítele s žádostí o rande, abychom mohli věci vyhodit do koše. Nyní jsme opět spolu a to vše díky DR ISIKOLO. Může vám také pomoci, pokud jste ochotni věřit a zůstat v naději. Stačí mu poslat e-mail na: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete ho také WhatsApp na +2348133261196

Unknown řekl(a)...

S DR ISIKOLOM JE VELMI MOŽNÉ VRÁTIT SE KE SVÉMU EX
DR ISIKOLO není srovnatelný, pokud jde o řešení vašich vztahových nebo manželských problémů. Jmenuji se Anna Dvořáček. Velmi dlouho jsem bojovala s depresí, věděla jsem, že je to důsledek zlomeného srdce, když mě můj přítel opustil kvůli jiné paní. Nikdy jsem nevěděl, že se rozhodl ode mě odejít, dokud neuplynuly měsíce a já jsem ho nebyl schopen zastihnout. Když jsem o něm slyšel, musel jsem kontaktovat DR ISIKOLO. Řekl mi vše, co bylo potřeba udělat, aby se obnovila láska a spojení mezi mnou a mým mužem, což udělal. Výsledek se začal projevovat po 48 hodinách, jak slíbil. Možná to zní divně, ale je 100% pravda, že nikoho nezklame. Už se nebojte a kontaktujte ho hned. e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu napište přes WhatsApp +2348133261196

Unknown řekl(a)...

Jmenuji se Georgina Allertová. Láska zůstává úžasná, když jste se svou spřízněnou duší, a štěstí navěky je pro vás oba zajištěno. DR ISIKOLO mě přiměl uvědomit si, že můžete získat zpět to, co vám dělá život krásným, právě když jsem ztratila naději v získání svého muže zpět a on mi ho vrátil. Měli jsme komplikovaný vztah a celou dobu jsme se hádali a on měl zlomené srdce a já byla nešťastná. DR ISIKOLO se objevil po několika pokusech získat ho zpět a neuspěl. Obnovil lásku a spojení mezi mnou a mým mužem a za pouhých 48 hodin jsme měli rande a povídali si o věcech a nyní plánujeme, že se vezmeme a budeme spolu navždy žít šťastně. Slova nedokážou vyjádřit mou vděčnost DR ISIKOLO a každý, kdo o něm chválil, o něm nikdy nelhal, protože je skutečně důvěryhodný. Kontaktujte ho ještě dnes a nechte ho, aby vám také pomohl. e-mail: (isikolosolutionhome@gmail.com) nebo mu SMS přes WhatsApp: +2348133261196

Unknown řekl(a)...

Nikdo jiný vám nemůže pomoci vyřešit váš vztah a problémy s láskou lépe než doktor Isikolo
Jmenuji se Denisa Sáblíková. Udiví vás, že vše, co tolik lidí svědčilo o DR ISIKOLO, není nic jiného než pravda. Můj manžel mě a moje děti opustil, protože jsme měli tolik hádek a hádek. Jeho lidé byli také proti mému sňatku s ním. Tolik jsem ho miloval a měl velkou naději, že spolu vybudujeme světlou budoucnost. Čekal jsem 6 měsíců a nikdy se mi nevrátil. Takže jsem musel kontaktovat DR ISIKOLO, který udělal vše, co bylo v jeho silách, aby nás znovu spojil a obnovil lásku a štěstí, které jsme kdysi sdíleli. Vrátil se k nám domů po 48 hodinách, jak mě ujistil DR ISIKOLO. I vy můžete získat tuto skvělou pomoc a žít tak, abyste mu byli vděční, protože nikdy nikoho nezklame. kontaktujte ho e-mailem: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete ho také WhatsApp na +2348133261196.

Unknown řekl(a)...

Jmenuji se Maria Aleksa. Nikdy jsem netušila, že lidé mohou být tak laskaví, obětaví a úžasní, dokud mi DR ISIKOLO nepomohl s mými manželskými problémy. Můj svazek s manželem nebyl ani rok, když jsme začali mít problémy. Bylo to tak časté, že jsem upadala do deprese a neustále s ní bojovala a zároveň mě manžel opustil a přísahal, že se už nikdy nevrátím. V tu chvíli jsem nevěděl, co se svým životem. Musel jsem dál hledat pomoc, dokud mě nezachránil DR ISIKOLO. Poté, co provedl náležité konzultace, mi bylo jasné, že bývalá milenka mého manžela s ním neustále manipulovala, aby ho mohla mít zpět. DR ISIKOLO mi řekl, co mám dělat, a se vší jistotou musím mít výsledek po 2 dnech, což jsem dodržel a pomohl mi a výsledek byl tak úžasný. Nyní je můj manžel zpět ke mně a v teple a štěstí počíme naše první dítě. pokud máte podobné nebo milostné problémy, stačí mu napsat přes Viber/WhatsApp +2348133261196 nebo mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

Unknown řekl(a)...

Ahoj všichni. Jmenuji se Lucie Čelůstka a chci zde poděkovat skvělému doktoru Isikolo za vyřešení mých manželských problémů. Moje manželství se zhroutilo kvůli nekonečným problémům a potížím, které jsem měla s manželem. Odešel, aniž by se ohlédl, a já byla tolik měsíců sama. Jeho rodina zasáhla a stále se nic nezměnilo. Byla jsem emocionálně zničená a ztratila jsem naději, že znovu najdu lásku, protože on byl vším v muži, kterého jsem kdy chtěla. Stejně jako mnoho lidí jsem se o DR ISIKOLO dozvěděl, když jsem začal hledat pomoc. Dlouze jsme diskutovali o mých problémech a on mě ujistil, že dostanu řešení, které potřebuji. Nezbylo mi nic jiného, než vyhovět jeho postupům a on nic nezdržoval. Udělal pro mě a mého manžela milostné pouto a láska a štěstí, které jsme sdíleli, byly obnoveny a dorazil ke mně přesně po 48 hodinách, jak DR ISIKOLO slíbil. Je to opravdu skvělý pomocník a je na něj spolehnutí. pokud máte nějaké problémy, stačí mu napsat přes WhatsApp +2348133261196 nebo poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

Anonymous řekl(a)...

MŮJ MANŽEL SE ZPĚT KE MNĚ DOSTAL S POMOCÍ DR WALE A JSEM SKUTEČNĚ Zdrcen Ahoj všichni. Když se ztratila veškerá naděje na to, aby můj vztah mezi mnou a mým přítelem znovu fungoval, šel jsem online hledat pomoc a přečetl jsem si a kontaktoval DR WALE přes jeho WhatsApp +2347054019402, který přišel a vše napravil a zůstane mnou oceňován. zbytek mého života. Příliš mnohokrát jsem prošla emocionálním traumatem kvůli nekonečným problémům, které jsem měla se svým mužem, a to vedlo k našemu rozchodu, a proto jsem hledala pomoc a dozvěděla se o DR WALE, který mi přišel na pomoc. Řekl mi postupy a naléhal na mě, abych vyhověl, což jsem rád udělal a nezdržoval proces řešení mých problémů a výsledek jsem dostal za týden, jak mě ujistil. Neobtěžujte se hledat pomoc jinde, protože je příliš dobrý v pomoci lidem. Je důvěryhodný a čestný, takže mu nyní pošlete SMS přes WhatsApp/Viber: +2347054019402 nebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com

Unknown řekl(a)...

POKUD POTŘEBUJETE SLUŽBY A PODPORU, ABYSTE VRÁTILI SVÉHO MILENKA, KONTAKTUJTE DR ISIKOLO
Jmenuji se Aneta Kulhánek a jsem zde, abych ocenil doktora Isikolo. Vždy jsem měla se svým přítelem komplikovaný vztah. Tolikrát jsme se pohádali kvůli nejistotě na obou stranách a oddělili jsme se. Moc dobře jsem věděla, že ho stále miluji a potřebuji ho zpátky ve svém životě. Zanedbal mou prosbu a snahu dát věci do pořádku a dostal jsem informaci, že už se schází s jinou dámou. Situaci jsem nemohl pomoci, tak jsem musel kontaktovat DR ISIKOLO a povídali jsme si a já jsem mi vše vysvětlil. Ujistil mě, že mi pomůže a zajistí, abych ho dostal zpátky ke mně. Neztrácel čas, aby mi pomohl, obnovil lásku a radost, kterou jsme sdíleli, a já jsem dostal svého muže zpět ke mně. Vím lépe, že vše, co tolik lidí říká o DR ISIKOLO, je vlastně pravda, když jsem dostal výsledek jeho práce za 48 hodin, jak slíbil. Věřte mi, že i vám může pomoci, pokud věříte. Takže ho teď kontaktujte. Jeho e-mailový kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com Můžete ho také WhatsApp/Viber na +2348133261196

Unknown řekl(a)...

MOŽNOST ZÍSKAT ZPĚT SVÉHO EX PARTNERA ZARUČUJE DR ISIKOLO. KONTAKTUJTE HO HNED
Ahoj všichni, jmenuji se Sara Havran. Nikdy jsem netušila, že mám velkou šanci, že budu mít svého muže zpátky, dokud jsem nepotkala DR ISIKOLO. Bylo to pro mě opravdu těžké, když mě můj přítel opustil kvůli jiné dámě. Byl jsem zničený a nemohl jsem se dostat zpět. Jeho přátelé a rodina dělali vše, co mohli, aby nás znovu spojili, ale ukázalo se, že to bylo neúspěšné. Byl jsem několik měsíců sám a neviděl jsem, že miluji někoho jiného. Takže jsem musel vyhledat pomoc u DR ISIKOLO, který mi dal privilegium zajistit, aby moje touhy srdce byly splněny. Znovu nás sjednotil a láska a štěstí byly obnoveny. Jeho slova jsou jeho závazná a nikdy nezklame, když komukoli slíbí 48 hodin, kdy dostane výsledek, což mě ohromilo, když se můj vlastní výsledek projevil. Neobtěžujte se hledat pomoc jinde. Kontaktujte ho hned. Jeho e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo mu napište přes WhatsApp: +2348133261196

Unknown řekl(a)...

Ahoj, jmenuji se Jana Divíšek a jsem zde, abych vám řekla více o Dr. Isikolo a jeho dobré práci. Život nemá žádný smysl, když ztratíte svou milovanou osobu a bojujete s emocionálním traumatem, které se stává nesnesitelným. Díky DR ISIKOLO, že mi vyšel vstříc a poskytl mi řešení, když už byla ztracena veškerá naděje. Před mýma očima mě můj muž opustil kvůli jiné dámě a já se snažila všemi možnými prostředky, abych ho dostala zpět, ale nikdy se mi to nepodařilo. Musel jsem hledat pomoc, než jsem se dozvěděl o DR Isikolo. Věnoval mi maximální pozornost a podporu, kterou jsem potřeboval, a udělal, co mohl, a dostal mého muže zpět ke mně a výsledek, který se projevil po 48 hodinách, mě stále udivuje. Nyní byla naše láska a štěstí znovu oživeny a aby pro nás fungovaly lépe. Už nepropadejte panice, protože DR ISIKOLO může pomoci i vám. Stačí mu napsat přes WhatsApp +2348133261196 nebo mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@ gmail. com nebo navštivte jeho web: (https://isikolotemple.com)

Unknown řekl(a)...

Ahoj všichni, jmenuji se Georgina Allertová. Láska zůstává úžasná, když jste se svou spřízněnou duší, a štěstí je pro vás oba zajištěno. DR ISIKOLO mě přiměl uvědomit si, že můžete získat zpět to, co vám dělá život krásným, právě když jsem ztratila naději v získání svého muže zpět a on mi ho vrátil. Měli jsme komplikovaný vztah a celou dobu jsme se hádali a on měl zlomené srdce a já byla nešťastná. DR ISIKOLO se objevil po několika pokusech získat ho zpět a neuspěl. Obnovil lásku a spojení mezi mnou a mým mužem a za pouhých 48 hodin jsme měli rande a povídali si o věcech a nyní plánujeme, že se vezmeme a budeme spolu navždy žít šťastně. Slova nedokážou vyjádřit mou vděčnost DR ISIKOLO a všem, kteří o něm mluvili pochvalně, o něm nikdy nelhali, protože je skutečně důvěryhodný. Kontaktujte ho ještě dnes a nechte ho, aby vám také pomohl. e-mail: (isikolosolutionhome@gmail.com) nebo mu napište přes WhatsApp: +2348133261196

Anonymous řekl(a)...

Jsem tak vzrušující, že píšu tento článek, abych umožnil lidem hledat pomoc v jakémkoliv rozchodu manželství a vztahu, DR WALE mi přivedl mého bývalého přítele zpět, Děkuji DR WALE za to, že pomohl obnovit tolik vztahové situace, jako je ta moje, byl jsem v bolestech až do dne, kdy mě moje teta představila DR WALE, že získala svého manžela zpět pomocí mocného kouzla lásky s pomocí DR WALE Tak jsem mu poslal zprávu WhatsApp, ve které jsem mu řekl o svém problému, jak mě můj přítel opustil a podváděl mě kvůli tomu její šéfová paní v práci brečím celé dny a noci, ale DR WALE mi řekl, že můj přítel se ke mně vrátí do týdnů a ke mně všechno, o co mě druhý den požádal, bylo jako sen, když mi napsal a řekl prosím odpusť mi a přijmi mě zpět přesně to, co jsem chtěl, jsem teď tak šťastný, když jsme zase spolu. protože jsem si nikdy nemyslel, že se mi můj bývalý přítel vrátí tak rychle s tvým kouzlem. Jste nejlepší a největší na světě DR WALE. pokud jste se rozešli s bývalým milencem nebo vás váš manžel opustil a přestěhoval se k jiné ženě, chcete otěhotnět, nebuďte smutní, kontaktujte: WhatsApp/Viber: +2347054019402 nebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com

annonymous řekl(a)...

Pozdravy
Po tolika letech hraní v loterii je pro mě velmi těžké vyhrát, věci pro mě byly velmi těžké, tak jsem se rozhodl to probrat se svou kamarádkou, která mi pomohla, řekla mi o své zkušenosti s Dr. Ajayi, která pomohla jí přivést zpět svého manžela, který ji opustil, aby si vzal jinou ženu, nechal ji se čtyřmi dětmi trpět sama dále mi řekla, jak se seznámila s Dr. Ajayi online Byl jsem velmi ohromen, když jsem slyšel její příběh, tak jsem jí řekl o svém smůle v loterii A představila mě Dr. Ajayi po všech mých sezeních s Dr. Ajayim, po týdnu jsem se rozhodl zkusit to znovu Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál tolik, že jsem nikdy nemohl uvěřit Díky Dr. Ajayi je skvělý muž, a pokud potřebujete duchovní pomoc s čímkoli, co narušuje váš život, kontaktujte doktora Ajayi na Whatsapp / Viber: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com a věřím, že budete rádi, že jste to udělali.

annonymous řekl(a)...

pokud máte problémy ve svém manželském domě a chcete rychlé řešení, poradím vám, abyste se obrátili na doktora Ajayiho, velkého duchovního muže bohatě požehnaného svými předky, zažívám jeho sílu, když můj manžel říká, že se chce rozvést, ale já opravdu ho miluji a nechci, abychom se rozešli, takže kontaktuji doktora Ajayiho pro kouzlo lásky po přečtení svědectví od různých lidí online o něm, chci projít procesem, o který mě požádal, abych ho následoval, a dnes žiji šťastně se svým manželem protože zrušil a roztrhal rozvodový papír po milostném kouzlu Dr Ajayi, můžete mu napsat na jeho číslo Whatsapp pro rychlé řešení vašich problémů +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com

Unknown řekl(a)...

KADA TRAŽITE POUZDANOG BACAČA ČARONICA KOJI ĆE VAM POMOĆI VRATITI BIVŠEG, KONTAKTIRAJTE DR. ISIKOLO.
Dobar dan svima, ja sam Rosita Hanousek. Bilo mi je jako teško kad me dečko ostavio zbog druge dame. Bila sam emocionalno slomljena i nisam znala što učiniti da ga vratim. Mjesecima sam bila u nevolji i tražila pomoć odasvud dok nisam saznala za DR. ISIKOLO. Kontaktirao sam ga i objasnio mu svoje probleme. Bio mi je voljan pomoći i poticati me da se pridržavam procedura kako bi mogao obnoviti ljubav između mene i mog čovjeka i također osigurati da se oboje ponovno vratimo jedno drugome. Ispunio sam sve uvjete i on je odradio svoj posao. Nakon 48 sati, dobila sam poruku od dečka u kojoj traži spoj kako bismo riješili stvari. Sada smo opet zajedno i to zahvaljujući DR. ISIKOLU. On vam također može pomoći ako ste voljni vjerovati i ostati puni nade. Samo mu pošaljite e-poruku putem: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu poslati i WhatsApp na +2348133261196.

Anonymous řekl(a)...

Posledních osm let a deset měsíců trpím oparem a od té doby užívám řadu léků a pilulek, ale žádné zlepšení nenastalo, dokud jsem nenarazil na svědectví DR WALE o tom, jak léčil různé lidi z různé nemoci po celém světě, pak jsem ho také kontaktoval. Po našem rozhovoru mi poslal lék, který jsem užil podle jeho pokynů. Když jsem skončil s užíváním bylinných léků, šel jsem na lékařskou prohlídku a k mému největšímu překvapení jsem byl vyléčen z herpesu. Mé srdce je tak plné radosti. Pokud trpíte herpesem nebo jinou nemocí, můžete dnes kontaktovat DR WALE na tomto WhatsApp/Viber: +2347054019402 nebo e-mailu: drwalespellhome@gmail.com
DR WALE také léčí:
1. HIV / AIDS
2. HERPES 1/2
3. RAKOVINA
4. ALS (Lou Gehrigova nemoc)
5. Hepatitida B

Unknown řekl(a)...

MOJE MANŽELSTVÍ OPĚT FUNGOVALO S POMOCÍ DR ISIKOLO, KTERÝ JE NEJPOČNĚJŠÍ KOUZELNÍK, KTERÝ MŮŽETE NAJÍT
Jsem Marijana Hošek. Můj domov je plný nekonečných problémů a utrpení, které vedly k rozvodu, který jsem nikdy s manželem nechtěla. Všechno se zhroutilo a šli jsme každý svou cestou. Snažila jsem se jít dál, ale bylo to pro mě tak těžké, protože jsem stále milovala svého manžela a moje dcera vždy plakala, když chtěla svého otce zpět. Nezbývalo mi nic jiného, než vyhledat pomoc, což mě přivedlo ke kontaktu s DR ISIKOLO poté, co jsem viděl tolik dobrých poznámek o jeho práci. Ujistil mě, že mě a mého manžela usmíří svým kouzlem usmíření, což udělal. Jsem rád, že vám všem mohu říci, že láska a štěstí byly obnoveny a dali jsme se znovu dohromady a věřím, že je to pro nás navždy a všem děkuji DR ISIKOLO, že udělal tolik pro záchranu mé rodiny. Nikdy není příliš zaneprázdněn, aby někomu pomohl. Kontaktujte ho tedy nyní, pokud také potřebujete pomoc. napište mu teď přes: isikolosolutionhome@gmail.com Stačí mu napsat přes WhatsApp +2348133261196

Unknown řekl(a)...

Ahoj všichni, jmenuji se Běla Ledecký. Můj manžel bydlel nějakou dobu v jiném bytě kvůli pracovnímu tlaku a byli jsme spolu velmi šťastní, i když od nás pár měsíců zůstal. Netušila jsem, že kolega z práce už s ním měl poměr, kvůli kterému se můj manžel z ničeho nic proti mně rozvedl. Věděl jsem, že něco není v pořádku, protože jsme se nikdy nemuseli tolik hádat ani hádat, aby odešel. Byl jsem traumatizován a hledám pomoc, abych se vypořádal se situací, která mě přivedla k DR ISIKOLO z chvály, které na něj lidé sypali online. Dlouze jsme diskutovali a on řekl vše, co jsem potřeboval vědět o tom, co se stalo, ao řádném postupu k vyřešení problémů. Splnil své sliby a dostal mého manžela zpět ke mně a rozvodový proces byl zrušen. Teď je k nám manžel zpátky doma a jsme spolu šťastní. Je opravdu úžasné, jak lidé mohou skutečně pomáhat druhým lidem, když jsou v nouzi. Může pomoci i vám. Stačí mu napsat přes WhatsApp +2348133261196 nebo mu poslat e-mail na adresu: isikolosolutionhome@gmail.com

Anonymous řekl(a)...

Moje žena trpěla rakovinou štítné žlázy, u které bylo potvrzeno, že jde o čtvrté stadium, doktor mi řekl, že s tím nemůže nic dělat, protože nereagovala na léčbu, ale můj přítel nás zachránil a objednal si tento konopný olej z DR. WALE, o kterém řekl, že pomáhá některým pacientům v boji proti rakovině různých typů, tak jsme se rozhodli dát tomu šanci, zatím se moje žena zlepšuje naprosto velmi dobře a v současné době může chodit po domě úplně sama. Cítil jsem, že je nutné nechat ostatní, kteří trpí touto akutní nemocí, že jakmile budete mít dobrý konopný olej, může člověku skutečně dát druhou šanci na život. náhodou, pokud byste náhodou potřebovali tento konopný olej, můžete kontaktovat DR WALE, který mně a mé ženě dodal tento WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 NEBO E-mail: drwalespellhome@gmail.com

VŠEM VYŘEŠÍ NÁSLEDUJÍCÍ PROBLÉMY
NA CELÉM SVĚTĚ NA:
1. Získání svého milence nebo manžela zpět
2. Duchovní neprůstřelnost
3. Loterie
4. Peníze kouzlo
5. Kouzlo dlouhého života
6. Kouzlo prosperity
7. Ochranné kouzlo
8. Získejte pracovní kouzlo
9. Stát se manažerským kouzlem
10. Získejte obrovskou půjčku bez placení jakýchkoli poplatků
11. Získání peněz z podvodu zpět
12. Dětské kouzlo
13. Těhotenské kouzlo
14. Kouzlo svobody
15. Kouzlo lásky
16, mizející kouzlo
17. Neviditelné lidské kouzlo
18. Úspěch nebo úspěšné zaklínadlo
19. Manželské kouzlo
20. Pomstychtivé kouzlo
21. Kouzlo popularity
22. Zabíjející kouzlo
23. Kouzlo rak
24. Kouzlo nadpřirozené síly
25. Kouzlo šílenství
26. Kouzlo půjčky na dům zdarma
27. Produkční kouzlo filmů a filmu
28. Kouzlo HIV/aids
29. Zaklínadlo tuberkulózy
30. Zhubněte a kouzla na tělo

Anonymous řekl(a)...

Ahoj přátelé, úžasné a úžasné svědectví o velkém kouzelníkovi, o které se opravdu rád podělím. Získat svou ženu zpět je to, co jsem nejméně čekal a nikdy jsem si to nedokázal představit. Já a moje žena jsme pět let manželé a žijeme šťastně, ale najednou se úplně změnila a odvrátila se ode mě a nikdy jsem nevěděl, co se děje, snažil jsem se jí zeptat, ale odmítla mi říct, co problém je, a jak šel čas, usilovala o rozvod. Byl jsem tak ustaraný a zmatený a dělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych ji dostal zpět, ale nebylo to snadné, myslel jsem, že veškerá naděje je ztracena, a během mého hledání cesty ven mi přítel, který měl podobný problém, řekl o skvělém kouzelníkovi jménem DR WALE, který mu pomohl získat zpět i jeho ženu. V celém svém životě jsem nevěřil na kouzla nebo magii, protože jsem si nikdy nemyslel, že by to fungovalo, ale snažil jsem se dát tomuto muži šanci a k mému největšímu překvapení na mě seslal kouzlo, ale dnes jsme zase spolu v krásném domově. se třemi krásnými dětmi. Jsme spolu opět šťastní a využívám této příležitosti, abych řekl komukoli, kdo prochází podobnou situací, aby ho kontaktoval na WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 nebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com