17 ledna, 2015

Konec služby ale i inspirace od M. Driscolla

Před pár týdny proběhla křesťanskými médii zpráva, že známý kazatel Mark Driscoll jednoho z amerických megasborů Mars Hill v Seattlu, rezignoval. Před pár dny pak pak R. Warren měl závěrečné kázání v Mars Hills. Píšu o Driscollovi proto, že tento pastor je známý i v některých našich kruzích. Internetový portál Forbes na jeho příkladu popsal, jak někteří křesťanští autoři „vyrábějí bestsellery“ (tedy konkrétně to ukázal ne třech autorech). Forbes odkazuje na kontrakt s marketingovou firmou ResultSource Inc. (RSI), který zveřejnil časopis World, kde se píše, že Driscoll zaplatil 210000$ za to, že jeho knížka „Real Marriage“ se dostane mezi bestsellery The New York Times, dále že Driscollovi pomohou, aby se jeho kniha dostala na „bestseller lists“ ve Wall Street Journal Business, USA Today Money, BN.com (Barnes & Noble), a Amazon.com. Pokud umíte anglicky, zde je odkaz http://www.worldmag.com/2014/03/unreal_sales_for_driscoll_s_real_marriage
Ještě horší na tom všem je, že peníze za reklamu na jeho knihy nezaplatil Mark, ale jeho sbor. Jakmile se provalila tato zpráva, začala se na Driscolla sypat další obvinění, především ohledně jeho někdy za hranu jdoucích výrazových prostředků, někdy nevhodné otevřenosti v otázkách sexuality, někteří konzervativnější křesťané Driscollovi zazlívali jeho otevřenost k punkové hudbě, k tetování a k dalším kulturním trendům (více např. zde http://www.driscollcontroversy.com/?page_id=126). Až mě napadlo, že kdyby si někdo podrobně rozebral všechny moje kázání a přednášky, byl bych asi taky na odpis.

Oficiální vyjádření jeho spolupracovníků ohledně rezignace je toto: M. Driscoll byl arogantní, konflikty řešil výbušně a ostře. Vedl svoje spolupracovníky a starší příliš dominantním způsobem. Důvodem jeho odvolání ale není nemorálnost či herese. Většina důvodů jeho odvolání se týká jeho chování a dominantního stylu vedení. Zároveň jeho spolupracovníci zveřejnili, že mnoho výtek proti Driscollovi bylo nepravdivých. Driscoll výtky přijal: Jsem nedokonalým služebníkem Ježíše Krista. Mnoho věcí jsem vyznal, osobně i veřejně. Konkrétně – vyznal jsem svoji pýchu, hněv a dominantního ducha. Přiznal i to, že se jen mál o věnoval svojí rodině. (Převzato z Christianity Today)

Driscoll spolupracoval s Johnem Piperem, Timem Kellerem, D. A. Carsonem a dalšími známými řečníky a teology. Publikoval, byl zván na různé konference a třeba dodat, že právem. Jeho sbor prudce rostl, Driscoll oslovoval lidi z uměleckých a různých alternativních kruhů společnosti, kteří se obyčejně církvi obloukem vyhýbají. V tomto bychom se od Mars Hill a M. Driscolla měli učit. Driscollovi motto bylo „být konzervativní v učení, otevření ve formách“. Pochopitelně jsem on něj nečetl všechno, stejně tak jsem od něj všechno neslyšel, Driscoll není a nebyl „můj šálek čaje“, ale z toho co jsem slyšel a četl, mohu napsat, že ve svých knihách a promluvách vedl k Ježíši a dokázal velmi dobře Písmo aktualizovat do reality každodenních životů a zápasů. I mně se zdálo, že někdy volí hodně drsný styl vyjadřování, že třeba ve výkladu Písně Písní jde do zbytečných detailů, ale kdybychom měli v naší církvi kazatele, jako je on, mohli bychom si gratulovat. Zároveň někdy je třeba posluchače dokázat i nakopnout, říci věci syrově a to Driscillovi šlo, mnozí to brali a měli ho za to rádi. Zároveň jiné popudil. Driscolla doporučuji k poslechu a čtení. 

Nakonec vidíme, že i člověk, který se dostal do čela sboru, který je větší než mnoho našich denominací, měl kole sebe lidi, kteří ho dokázali nejen usměrnit, ale i odvolat. Myslím, že i z toho by se některé naše sbory a denominace mohli učit… Dále, Mark se ke svému chování přiznal a výtky svých nejbližších přijal. Kdo z nás to dokáže? Nakonec i na něm vidíme, jak svůdná je moc popularity. Jenže toto pokušení se nevyhýbá nikomu. Jen u těch, kdo jsou hodně vidět, je to… více vidět. 

Byla by chyba z toho, co se stalo posuzovat americký evangelikalismus, megasbory atd. Stále se máme co učit a to jak od nich, stejně tak i od jiných. Nemusíme jíst vše i z chlupy, ale nemusíme se dopouštět ani opačného diletantismu, se kterým se v našich kruzích lze setkat – co je z Ameriky je plytké a blbé.  


Driscollovi bych přál, aby se z toho co se stalo nejen poučil, ale aby si Bůh mohl nadále použít jeho obdarování. 

Žádné komentáře: